GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski poslodavci traže radnu snagu u Makedoniji

Slovenski poslodavci traže radnu snagu u Makedoniji
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 09:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Unatoč neizvjesnosti na tržištu rada i hlađenju njemačkog gospodarstva, ova je godina ipak bila povoljna za tražitelje posla. Izuzev energetski intenzivnih tvrtki, koje šalju radnike na čekanje, i dalje postoji potražnja za kadrovima u drugim djelatnostima

Poslodavci ih traže u inozemstvu, sve više iu Sjevernoj Makedoniji. Memorandum o zapošljavanju između dviju država je potpisan, očekuje se samo potpisivanje sporazuma, javlja novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec.

Analiza Zavoda za zapošljavanje za 2023. godinu pokazuje umjereni pad nezaposlenosti. Anketna nezaposlenost od 4,1 posto svrstava Sloveniju na visoko šesto mjesto europske ljestvice. Kako je objašnjeno u d. direktorica agencije za zapošljavanje Metka Barbo Škerbinc, ispred nas su, primjerice, Malta i Poljska s 2,5 odnosno 2,8 posto anketne nezaposlenosti, dok je na začelju Španjolska s 11 posto nezaposlenosti.

Strani radnici u Sloveniji čine oko 14 posto radne snage. Najviše ih radi u građevinarstvu, ugostiteljstvu, zdravstvu i prometu.

Najviše stranaca dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i s Kosova, au posljednje vrijeme sve je više državljana Sjeverne Makedonije, izvještava među ostalim Urška Valjavec.

List Delo je prije nekoliko dana pisao da je Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo prijedlog izmjene Zakona o strancima koji bi trebao olakšati zapošljavanje i boravak visokokvalificiranih radnika iz inozemstva u Sloveniji.

Prijedlogom amandmana uvodi se Europska direktiva o plavoj karti Europske unije, kojom se želi olakšati zapošljavanje visokokvalificiranih građana trećih zemalja u Europskoj uniji.

Izmjena također uvodi privremenu dozvolu boravka za digitalne nomade. Kako pišu u Delu, strateški savjet za digitalizaciju smatra da bi reguliranje statusa digitalnih nomada povećalo protok znanja i iskustava, povećalo prihode u državni proračun i ojačalo vidljivost Slovenije.

Status digitalnog nomada trebali bi imati stranci koji nisu državljani Europske unije, a zaposleni su ili samozaposleni te obavljaju posao na daljinu putem komunikacijske tehnologije u poslovnom subjektu sa sjedištem izvan Slovenije, koji nije upisan u poslovni registar Republike Hrvatske. Sloveniji i koja ne ostvaruje prihod u Sloveniji.

Tagovi: radnici, poslodavci, slovenija, makedonija
PROČITAJ I OVO
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE