GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi

Slovenski poslodavci zadovoljni prvim paketom pomoći, očekuju obilniji drugi
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.04.2020 / 20:09
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci i njihove udruge pohvalili su u subotu vladu za već potvrđeni zakonski paket od 3 milijarde eura koji će ekonomiji pomoći da preživi vrijeme do kraja svibnja u jeku epidemije koronavirusa.

Međutim, ocijenili su da će biti potrebna mnogo veća sredstva za obnovu gospodarstva nakon što epidemija bude savladana.

Kako je na videokonferenciji za novinare u sjedištu vlade nakon održanog sastanka kazao predsjednik slovenske Gospodarske komore (GZS) Boštjan Gorjup, odobrene državne subvencije poslodavcima za doprinose iz plaća zaposlenih i proračunska sredstva za njihove djelatnike koji zbog krize ili zabrane rada ostaju na "čekanju" su dobre, ali potrebno je više.

On je rekao da treba imati na umu da je, na primjer, susjedna Austrija već odobrila sličan paket pomoći za gospodarstvo od 38 milijardi eura.

Osim toga, Gorjup je kazao da bi za poduzeća trebalo razmisliti o sustavu skraćenog radnog vremena kako bi se izbjegla otpuštanja.

U Sloveniji je zbog koronakrize već do sada 5000 nezaposlenih više, pa s tim treba računati i nakon što epidemija završi, ocijenio je. Kao kao kritične grane koje će trpjeti posljedice krize naveo je slovenski klaster proizvođača dijelova za autoindustriju, te turizam.

Predstavnica sindikata trgovine iznijela je na konferenciji za novinare podatak da je trenutno na čekanju oko 60.000 radnika.

Potpredsjednik vlade i ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kazao je da je vlada u suočavanju s ekonomskim posljedicama krize zbog koronavirusa napravila "izuzetan posao", te donijela "najveći paket zaštitnih mjera za stanovništvo i gospodarstvo u povijesti samostalne Slovenije".

Iako paket još nije operativan jer treba čekati da bude objavljen u službenom listu i da ga potpiše predsjednik države, što će potrajati nekoliko dana, vlada se trudi da brzo dođe do korištenja raspoloživih sredstava, a priprema i drugi paket za gospodarstvo i jačanje likvidnosti koji će predložiti parlamentu do kraja ovog mjeseca, ustvrdio je Počivalšek.

Kao jedan od sektora kojemu će trebati više pomoći jer se ne može računati na njegov brz oporavak naveo je turizam, dodavši da velika većina turističke industrije zahtijeva da se za turizam već odobrene mjere produže za tri mjeseca.

Riječ je o tome da dvije trećine slovenskih gostiju dolazi iz inozemstva, a najviše iz Italije, Austrije i Njemačke, pa će njih biti teško privući dok je kriza s koronavirusom još svježa, ocijenio je Počivalšek.

Dodao je da u međuvremenu treba više računati na domaće goste i privući ih pametnom strategijom.

Na pitanje kolika će biti financijska težina drugog "megazakona" pomoći gospodarstvu za njegov ponovni start nakon završetka epidemije, Počivalšek je odgovorio da na to još ne može odgovoriti jer vlada o tome još nije odlučivala.

Tagovi: slovenski poslodavci, slovenska ekonomija, Zdravko Počivalšek, Boštjan Gorup, Gospodarska zbornica Slovenije, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Kraj globalizacije, muke po logističarima
NOVA ERA
Kraj globalizacije, muke po logističarima
BERLIN - U mnogim lukama je zbog koronavirusa angažiran samo dio osoblja, a novi propisi otežavaju logistiku.
Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ANALIZA
Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ZAGREB - Potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak je zatražena za gotovo 485 tisuća radnika, što je 38 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, a poslovni subjekti koji su primili potpore čine 38 posto poslovnih prihoda svih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća, podaci su iz Fininfo analize.
Sto evra od danas leže na račune
POMOĆ
Sto evra od danas leže na račune
BEOGRAD - Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje danas.
Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZADUŽIVANJE
Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZAGREB - U održavanju likvidnosti državnom bi proračunu u srpnju i kolovozu, kad će i dalje, osim za financiranje javnih troškova, trebati novac i za pomoć privatnom sektoru, vlada računa i na oko dvije milijarde kuna zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).
Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PERSPEKTIVE
Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PEKING – Na panel raspravi tijekom trajanja sjednice Nacionalnog kongresa, predsjednik Xi Jinping je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka, te potrebu za ekonomskom stabilizacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE