GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski potrošači lošije raspoloženi na početku godine

Slovenski potrošači lošije raspoloženi na početku godine
RASPOLOŽENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 13:11
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Raspoloženje slovenskih potrošača na početku godine nešto je lošije, pokazalo je istraživanje Državnog zavoda za statistiku.

Indeks povjerenja potrošača pao je u siječnju za četiri postotna boda nakon tri mjeseca rasta i bio je 13 postotnih bodova ispod dugogodišnjeg prosjeka, kažu statističari. Pad je zabilježen i na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini sve četiri komponente ovog pokazatelja pogoršale su se: trenutna financijska situacija u kućanstvu za šest postotnih bodova, dok su ostali pokazatelji - očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu, glede ekonomske situacije u zemlji i glede velikih kupnji. - svaki za tri postotna boda evidentiran u zavodu za statistiku.

U odnosu na prošlogodišnji siječanj vrijednost pokazatelja povjerenja potrošača smanjena je za 11 postotnih bodova.

I na godišnjoj razini pogoršale su se sve četiri komponente ovog pokazatelja, i to trenutna financijska situacija u kućanstvu za 13 postotnih bodova, očekivanje glede ekonomske situacije u zemlji također za 13 postotnih bodova, očekivanje glede veće kupnje za 11 postotnih bodova. bodova i očekivanja u pogledu financijske bilance kućanstva za šest postotnih bodova.

Kako ističu statističari, među ostalim, očekivanja potrošača u vezi s renoviranjem i kupnjom stana su se poboljšala, dok su očekivanja u vezi s kupnjom ili gradnjom stanova pogoršana.

Tagovi: slovenski potrošači, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
PRIČUVE
Rekordne međunarodne pričuve HNB-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke je na kraju prosinca 2022. iznosila 246,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini ukupna aktiva HNB-a porasla je za 16,5 mlrd. kuna ili 7,2%, najviše od lipnja 2020.
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE