GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura

Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 17:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.

Deficit je dosegnuo 432 milijuna eura zbog mjera za uklanjanje posljedica epidemije, što je šestina proračunskog deficita planiranog za ovu godinu.

Prema Ministarstvu financija, najveći porast godišnjih izdataka imao je na fondovima za zaposlenike, subvencijama, transferima pojedincima i kućanstvima i ostalim tekućim domaćim transferima. U padu prihoda, međutim, porezni prihodi najviše su opali zbog još uvijek valjanih učinaka restriktivnih zakonskih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa od proglašene epidemije 2020. godine.

Prilivi od poreznih prihoda u siječnju su dosegnuli 739,8 milijuna eura i bili su 11,9 posto niži nego u siječnju 2020. Porez na osobni dohodak iznosio je 143,9 milijuna eura i bio je 29,1 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Isplate iz proračuna općinama zbog redovnog podmirivanja poreza na dohodak bile su manje za 15,4 milijuna eura.

Porez na dobit poduzeća u siječnju je iznosio 59,5 milijuna eura i bio je niži za 13,7 posto. Zbog pada gospodarske aktivnosti u drugoj polovici prošle godine, nakon proglašenja epidemije, mnogi porezni obveznici podnijeli su zahtjev za smanjenje predujma, što se, između ostalog, odražava i u nižoj realizaciji u siječnju ove godine.

Porez na dodanu vrijednost smanjio se za 22,3 posto na godišnjoj razini, na 340,4 milijuna eura. Niža realizacija je posljedica kašnjenja ili. obročno plaćanje poreznih obveza i prestanak gospodarske aktivnosti, što je posljedično utjecalo i na smanjenu potrošnju stanovništva u vrijeme epidemije.

Prihodi od naplaćenih trošarina smanjeni su za 18,1 posto, na 110,8 milijuna eura, dok su prihodi od trošarina na energente smanjeni za 17,9 milijuna eura. Do smanjenja prikupljenih prihoda od trošarina došlo je i zbog nižih trošarina na motorna goriva u odnosu na siječanj prošle godine.

U siječnju ove godine ostvareno je 9,8 posto svih planiranih izdataka usvojenog proračuna za 2021. godinu. „U okviru tekućih izdataka izdvojili smo 128,5 milijuna eura ili troškove rada. 12,5 posto više nego u siječnju prošle godine. Ovo povećanje uglavnom je posljedica unapređenja i dogovora o plaćama, oslobađanju radnog učinka i ostalim troškovima rada u javnom sektoru te naknadama za rad u rizičnim uvjetima ", napisalo je ministarstvo.

Kao dio tekućih transfera, 166 milijuna eura dodijeljeno je za subvencije privatnim tvrtkama i privatnicima. Na godišnjoj su razini bili veći za 85,3 milijuna eura. Od toga je 73,6 milijuna eura predviđeno za naknadu plaće za privremeno čekanje na posao, a 11,8 milijuna eura kao interventnu mjeru za naknadu plaće nakon karantene.

"Za transfere pojedincima i kućanstvima izdvojili smo 377,2 milijuna eura ili 197,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Transferi nezaposlenim porasli su za 22,5 posto na 18 milijuna eura kao rezultat većeg broja nezaposlenih. Obiteljske naknade i roditeljske naknade povećale su se za 46,9 posto na 69,7 milijuna USD; od toga je solidarni doplatak za djecu iznosio 20,2 milijuna eura ", objasnili su iz ministarstva. Transferi za socijalno osiguranje porasli su za 186,1 posto, na 102,1 milijuna eura.

Tekući transferi općinama iznosili su 13,5 milijuna eura i bili su veći za 13,1 milijuna eura, dijelom i zbog sredstava dodijeljenih za uravnoteženje razvoja općina.

Tagovi: slovenski proračun, trošarine, subvencije, slovenska ekonomija, Vlada Slovenije, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE