GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenski proračunski deficit oko 659 milijuna eura

Slovenski proračunski deficit oko 659 milijuna eura
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 21:17
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca ove godine prihodi slovenskog državnog proračuna iznosili su oko 1,60 milijardi eura, što je 3,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su rashodi porasli za 35 posto, na nešto više od 2,25 milijardi eura.

Proračunski deficit uglavnom je rezultat epidemije covida-19 i mjera za ublažavanje njezinih posljedica, napisalo je Ministarstvo financija u najnovijem pregledu trendova javnih financija.

Ove godine, uz rast rashoda, gdje su najviše porasla sredstva za zaposlenike, subvencije, transferi stanovništvu i kućanstvu i ostali tekući domaći transferi, na deficit su utjecali padi prihoda, uglavnom zbog gubitka poreznih prihoda zbog mjere protiv krune.

Proračunski prihodi bili su niži uglavnom zbog manjih poreznih prihoda. S druge strane, neporezni prihodi bili su 102,1 posto veći, uglavnom zbog većih izvanrednih neporeznih prihoda ili novo zaduživanje.

Prilivi od poreznih prihoda dosegnuli su 1,32 milijarde eura i bili su 11,8 posto manji nego u isto vrijeme prošle godine. Porez na dohodak iznosio je 293,2 milijuna eura i bio je veći za 22,3 posto. Na rast je najviše utjecalo predujam poreza na dohodak na dohodak od zaposlenja, koji je bio veći za 45,2 milijuna eura i ponajviše je bio odraz većih isplata doplatka za rad u rizičnim uvjetima u neekonomskim sektorima.

Porez na dobit pravnih osoba iznosio je 126,4 milijuna eura i bio je niži za 9,4 posto. Zbog pada gospodarske aktivnosti u drugoj polovici prošle godine mnogi su se porezni obveznici prijavili za smanjenje predujmova, što se, između ostalog, odrazilo i na manjoj prodaji.

U okviru tekućih transfera za subvencije je predviđeno 231,1 milijuna eura. Oni su bili veći za 97,1 posto. Od toga je 86,7 milijuna eura bilo namijenjeno za naknadu plaće za privremeno čekanje na posao, a 11,8 milijuna eura kao interventnu mjeru za naknadu plaće nakon naložene karantene.

Za transfere pojedincima i kućanstvima dodijeljeno je 531,1 milijuna eura. 106,7 posto više.

Tagovi: Slovenski proračunski deficit, subvencije, koronakriza, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
RAST
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 32 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 11 posto uodnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere
SKRIVENI TROŠKOVI
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere

ZAGREB - Otkako je nastupila cijela drama s uvođenjem naplate PDV-a na pakete male vrijednosti, one do 22 eura, potrošači su poprilično izgubljeni u računicama koliko će ih njihovi donedavno jeftini paketi iz Kine na kraju koštati, a kako vrijeme prolazi, sve se veći broj njih susreće s naknadama za koje uopće nisu znali da ih trebaju platiti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE