GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Smanjenje potražnje veliki uteg za industrijsku proizvodnju

Smanjenje potražnje veliki uteg za industrijsku proizvodnju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2023 / 12:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon šest mjeseci uzastopnog pada na godišnjoj razini, industrijska proizvodnja zabilježila je u svibnju 2023. najsnažniji rast od rujna 2022.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, obujam industrijske proizvodnje u usporedbi s istim razdobljem 2022. porastao je u svibnju za 1,2% (kalendarski prilagođeno). U odnosu na travanj, sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja ostvarila je snažan rast od 4,4%, najsnažniji u posljednjih 35 mjeseci.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), solidne pozitivne promjene u svibnju ostvarene su kod proizvodnje Intermedijarnih proizvoda (+6,2%), Energije (+5,9%), Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+4,6%) i Kapitalnih proizvoda (+2,4%). Negativna promjena evidentirana je u kategoriji Trajni proizvodi za široku potrošnju (-6,9%).

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine solidan rast u svibnju bilježi proizvodnja Energije (+5,9%), Kapitalnih proizvoda (+4,7%) i Netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+2,9%). S druge strane, snažno smanjenje je zabilježeno u kategoriji Trajni proizvodi za široku potrošnju (-13,2%), a pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježe i Intermedijarni proizvodi (-2,1%). Na godišnjoj razini Trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe kontinuiran pad od rujna 2022., dok proizvodnja intermedijarnih proizvoda pada sedmi mjesec zaredom.

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u Opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 9,1% na godišnjoj razini, dok je u Rudarstvu i vađenju obujam industrijske proizvodnje smanjen za 4,6%. U Prerađivačkoj industriji, koja čini otprilike 85% ukupne industrijske proizvodnje, rast je iznosio skromnih 0,8% godišnje. Prvi je to godišnji rast proizvodnje u Prerađivačkoj industriji od listopada 2022.

Prerađivačka industrija, u razdoblju siječanj-svibanj 2023. pala je za 2,2% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Padu u tom razdoblju pridonijele su, primjerice, djelatnosti u Proizvodnji namještaja (-17,5%), Proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (-20,7%), Proizvodnji tekstila (-25,4%), Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-44,4%), itd. Rast je zabilježen tek u 9 od ukupno 24 djelatnosti prerađivačke industrije. Navedeno odražava prigušene aktivnosti i izazovne uvjete poslovanja u prerađivačkom sektoru u okružju koje karakterizira pooštravanje uvjeta financiranja, rast troškova duž proizvodnog procesa i primjetno slabljenje inozemne potražnje.

S druge strane, snažan mjesečni rast ukupne industrijske proizvodnje zrcali solidan rast od 6,7% upravo u Prerađivačkoj industriji. U svibnju je u usporedbi s promjenama u prijašnjim mjesecima, snažan mjesečni rast proizvodnje zabilježen u Proizvodnji metala (+11,9%), Proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+16,7%) te Proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+44%).

U razdoblju od siječnja do svibnja kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja pala je za 1,5% u odnosu na isto razdoblje 2022.

Uz prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja, na aktivnosti u industriji djeluje i kontinuiran rast opće razine cijena kroz rastuće ulazne troškove i slabljenje potražnje za industrijskim dobrima. Trend usporavanja potražnje započet krajem prošle godine u najvećim gospodarstvima zasigurno će se nastaviti odražavati i na domaću proizvodnju. Navedeno se nastavilo odražavati i na slabljenje optimizma u industriji. Iščezavanjem postojećih narudžbi, skromnija potražnja djeluje na trenutnu i planiranu proizvodnju, a izazovni poslovni uvjeti u prerađivačkom sektoru dolaze do izražaja. Osim ekonomskih uvjeta, slabljenje aktivnosti u industriji odražava i rotiranje potražnje prema uslugama nakon potpunog ukidanja mjera povezanih s pandemijom. U skladu s navedenim, u nastavku godine prevladavaju negativni rizici povezani sa slabljenjem robnog izvoza.

Tagovi: industrijska proizvodnja, industrija, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE