GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan oporavak europske ekonomije u drugom tromjesečju

Snažan oporavak europske ekonomije u drugom tromjesečju
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2021 / 15:24
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju najsnažnije od ljeta 2020. godine, potvrdile su u utorak nove procjene Eurostata, odražavajući ublažavanje pandemijskih ograničenja zahvaljujući cijepljenju građana protiv covida 19.

Sezonski prilagođeni BDP Europske unije porastao je u razdoblju od travnja do lipnja 1,9 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada je smanjen 0,1 posto, izračunao je europski statistički ured.

BDP eurozone uvećan je 2,0 posto, također svjedočeći o oporavku u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca kada je pao 0,3 posto.

Aktivnosti su na oba područja porasle najsnažnije od trećeg tromjesečja 2020., kada su vlade također bile ublažile ograničenja nakon prvog vala pandemije. Ovog proljeća mjere su ublažene paralelno ubrzanom cijepljenju građana protiv covida 19.

U usporedbi s drugim tromjesečjem prošle godine kada su uvedene stroge mjere suzbijanja prvog vala pandemije covida 19, aktivnosti su u EU prema sezonski prilagođenim podacima porasle 13,2 posto.

Procjena za eurozonu blago je snižena, s 13,7 na 13,6 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP je na oba područja bio manji za 1,3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, neposredno uoči izbijanja pandemije.

Usporedbe radi, američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 1,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, te za 12,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi europski statistički ured.

Snažan oporavak Portugala

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je u drugom tromjesečju u usporedbi s prva tri ovogodišnja mjeseca porastao BDP Portugala, za 4,9 posto. Slijede Austrija i Latvija gdje je poskočio 4,3 odnosno 3,9 posto.

Među vodećim gospodarstvima najviše su na tromjesečnoj razini porasle aktivnosti u Španjolskoj i Italiji, za 2,8 odnosno 2,7 posto.

Njemačko gospodarstvo bilježilo je gotovo upola slabiji rast, za 1,5 posto, a u Francuskoj aktivnosti su porasle 0,9 posto.

Najnižu stopu rasta bilježile su Bugarska i Litva, gdje su aktivnosti na tromjesečnoj razini porasle 0,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku.

U usporedbi s drugim prošlogodišnjim tromjesečjem najsnažnije su porasle aktivnosti u Španjolskoj, za 19,8 posto, odražavajući stroga ograničenja u proljeće prošle godine zbog velikog broja zaraženih covidom 19.

Prvi val pandemije posebno je teško pogodio Italiju, koja je prva u EU uvela mjere zatvaranja kako bi obuzdala širenje virusa. Podatak za drugo ovogodišnje tromjesečje otkriva duboke posljedice prošlogodišnjih ograničenja, uz skok aktivnosti na godišnjoj razini za 17,3 posto.

Francuska je bilježila nešto veću stopu rasta, od 18,7 posto, koja također otkriva teške posljedice pandemije.

Poslodavci ponovo traže radnike

Oporavak gospodarstva očitovao se i na broju zaposlenih koji je u EU u drugom tromjesečju porastao 0,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, a u eurozoni za 0,5 posto, odražavajući pojačano zapošljavanje paralelno ublažavanju koronamjera.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjen je na oba područja za 0,2 posto u usporedbi s krajem prošle godine.

Time je Eurostat potvrdio prve procjene objavljene krajem srpnja.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih porastao je ovog proljeća za 1,8 posto i u EU i u eurozoni, što je također u skladu s prvim Eurostatovim procjenama.

Na početku ove godine smanjen je za 1,6 posto u EU, te za 1,8 posto u eurozoni u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Tagovi: europska ekonomija, ekonomija EU
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE