GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju

Snažan pad prometa u maloprodaji u EU-u u travnju
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni u travnju je izrazitije smanjen na mjesečnoj i godišnjoj razini u uvjetima koronakrize, a promet je oštro pao i u Hrvatskoj, pokazuje u četvrtak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 27-članog EU-a u travnju je pao za 11,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranom podatku smanjen za 10,1 posto.

U eurozoni je promet na mjesečnoj razini pao za 11,7 posto, nakon 11,1- postotnog pada prema revidiranom podatku u ožujku.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa od trgovine na malo zabilježila Malta, od 25,1 posto. Slijede Rumunjska, s padom od 22,3 posto, te Irska, s padom od 21,9 posto.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen promet u maloprodaji u travnju prema mjesecu ranije pao za 20,6 posto. U ožujku je bio smanjen za 8,2 posto u odnosu na mjesec ranije.

Promet u maloprodaji porastao je samo u Finskoj, za 0,3 posto na mjesečnoj razini, dok je u Švedskoj ostao nepromijenjen.

Promatrano prema kategorijama proizvoda, najviše je i u EU i u eurozoni smanjen promet na benzinskim postajama, za 25 odnosno 27,7 posto.

Slijede neprehrambeni proizvodi, s padom prometa od 14,7 posto u EU  i 17 posto u eurozoni.

Najblaži pad prometa zabilježen je maloprodaji hrane, pića i duhana, od 5,9 posto u EU i 5,5 posto u eurozoni.

Eurostat napominje da je u travnju porastao promet u prodaji putem interneta i poštanskih narudžbi. U EU je uvećan za 11,9 posto na mjesečnoj razini a u eurozoni za 10,9 posto.

Na godišnjoj razini pad prometa ubrzao

Na godišnjoj razini, kalendarski prilagođen promet u maloprodaji 27-članog EU-a, u travnju je pao za 18 posto. U ožujku je prema revidiranom podatku smanjen za 7,6 posto na godišnjoj razini.

U eurozoni je pao za 19,6 posto, nakon 8,8-postotnog pada u ožujku prema revidiranom podatku.

Među 27 zemalja članica čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad prometa u maloprodaji bilježila je Francuska, od 31,1 posto. Slijede Španjolska, s padom od 29,8 posto, te Malta i Luksemburg, gdje je smanjen za 24,8 odnosno 24,7 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u travnju prema istom mjesecu lani pao za 24 posto. U ožujku je na godišnjoj razini pao za 5,1 posto.

Prema kategorijama proizvoda, najviše je i na godišnjoj razini u travnju pao promet na benzinskim crpkama, za 42,6 posto u EU te za 46,9 posto u eurozoni. Slijede neprehrambeni proizvodi, s padom prometa od 29,7 posto u EU i za 33,6 posto u eurozoni.

Na godišnjoj je razini porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhana – za 1,4 posto u EU i za 2,5 posto u eurozoni, pokazuje izvješće Eurostata.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, Europska unija, eurozona, potrošnja, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
DOKUMENTI
Kompromisni Michelov prijedlog VFO-a i plana za oporavak
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
IZRAČUN
Studija izračunala koliko iznose ekonomske posljedice koronavirusa
SYDNEY - Australsko istraživačko vijeće ARC odlučilo je financirati veliku međunarodnu studiju o utjecaju pandemije na globalnu ekonomiju, u koju su se uključili brojni znanstvenici širom svijeta pod vodstvom Sveučilišta u Sidneyu.
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
STANDARD
Vujčić: Koronakriza je smanjila standard za 10 posto
ZAGREB - "Kad se oporavimo, nećemo doseći putanju rasta kakva bi bila bez krize."
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
POTPORE
Evo koliko poslodavaca traži potporu za skraćeni radni tjedan
ZAGREB – U prvom tjednu u kojem su mogli tražiti potporu za skraćeni tjedan poslodavci su taj zahtjev podnijeli za više radnika nego što je to bio slučaj u posljednjih desetak godina, kad je Hrvatska kroz različite modele imala tu vrstu potpore.
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
JAMSTVA
Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu gospodarskog oporavka
DEN HAAG - Nizozemska će tražiti jamstva o proračunskim reformama kada bude pregovarala s Europskom unijom o planu gospodarskog oporavka od koronavirusa sljedeći tjedan u Bruxellesu, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE