GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast hrvatskog izvoza

Snažan rast hrvatskog izvoza
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 09:27
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, tijekom rujna je nastavljena je dinamika trgovinske razmjene Hrvatske s inozemstvom po dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta izvoza i uvoza roba.

Izraženo u eurima, izvoz roba u rujnu u odnosu isto razdoblje prethodne godine ubrzao je na 65,1% (u odnosu na 48,5% u kolovozu), dok je vrijednost uvezenih roba usporila na 49,4% na godišnjoj razini (u odnosu na 73% u kolovozu). Uz oporavak domaće i inozemne potražnje, trend dvoznamenkastih stopa rasta uvoza i izvoza koji traje od ožujka 2021. godine rezultat je snažnog rasta cijena na svjetskim tržištima koje se prelijevaju i na domaće.

U razdoblju siječanj-rujan, promatrano kumulativno, vrijednost izvezenih roba iznosila je 17,68 mlrd. eura, odnosno ostvaren je rast od 34,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, vrijednost uvezenih roba, s iznosom od 31,06 mlrd. eura, porasla je za 51,6% u promatranom razdoblju na godišnjoj razini. Posljedično, deficit u bilanci robne razmjene s inozemstvom u razdoblju siječanj-rujan 2022. iznosio je čak 13,39 mlrd. eura.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u rujnu 65,1%, dok je u razdoblju sij.-ruj. 2022. pokrivenost uvoza izvozom bila 56,9%. Poboljšanje pokrivenosti uvoza izvozom u rujnu rezultat je snažnog rasta izvoza na mjesečnoj razini. Naime, u odnosu na kolovoz, izvoz robe porastao je za 32,3%, dok je uvoz pao 1,5%. Pritom se manjak u robnoj razmjeni spustio s gotovo 2 mlrd. eura u kolovozu na 1,3 mlrd. eura u rujnu.

Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do rujna ove godine, Hrvatska je na tržište Europske unije izvezla robe u vrijednosti od 12,16 mlrd. eura ili 68,8% vrijednosti ukupnog izvoza. Na godišnjoj razini to je nominalno povećanje od 36%. Ipak, zbog visoke uvozne baze i rasta uvoza s ovog tržišta po godišnjoj stopi od 37,7%, uz vrijednost uvoza od 21,67 mlrd. eura (69,8% ukupnog uvoza RH) manjak u robnoj razmjeni s EU produbio se na 9,5 mlrd. eura ili gotovo 40% u odnosu na sij.-ruj. 2021. godine. Od ukupno plasiranih roba namijenjenih EU tržištu, 67,1% odnosilo se na trgovinske partnere Njemačku, Italiju, Mađarsku i Sloveniju (i 62,3% uvoza s EU tržišta).

Na ostvarene visoke dvoznamenkaste stope rasta uvoza i izvoza roba ponajviše su djelovale visoke cijene energenata te prehrambenih i industrijskih sirovina na svjetskom tržištu. Prema NKD-u, najveća nominalna povećanja izvoza i uvoza robe u prvih devet mjeseci 2022. u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježena su kod Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, a slijedi Rudarstvo i vađenje. Unutar prerađivačke industrije, ostvarenim povećanjem dominira kategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, posebice kod uvoza.

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora kada će se ukinuti granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće i u zračnim lukama. Ulazak Hrvatske u područje Schengena kao i prihvaćanje eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja olakšat će promet roba i usluga s inozemnim partnerima Hrvatske koji se nalaze u europodručju, a koji sudjeluju u razdoblju sij.-ruj. 2022. u ukupnom izvozu i uvozu roba s 50,9% odnosno s 53,8%.

Tagovi: hrvatski izvoz, hrvatski uvoz, izvoz, prerađivačka industrija, energija
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE