GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast prosječne plaće, ali...

Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2024 / 12:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 1.086 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu 2.033 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 841 euro.

U odnosu na plaću za veljaču ove godine, prosječna neto plaća za ožujak bila je nominalno veća za 6,3 posto, a realno veća za 5,4 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak iznosila je 7,75 eura, što je u odnosu na veljaču više za 5,7 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine više za 27,5 posto.

Budući da je medijalna neto plaća za ožujak manja od prosječne neto plaće (za 240 eura), to znači da je većina građana imala ispodprosječnu plaću.

To pokazuje i distribucija neto plaća iz koje se vidi da je 60 posto zaposlenih primilo neto plaću za ožujak do 1.230 eura, znači manje od prosječne plaće, odnosno da oko dvije trećine zaposlenih ima plaću manju od prosječne, jer je granica sedmog decila 1.414 eura.

Zaposlenih koji imaju najniže mjesečne plaće, u iznosu jednakom ili manjem od 730 eura, bilo je deset posto.

Podaci pokazuju i da je 20 posto zaposlenih zaradilo neto plaću za ožujak do 798 eura, a 30 posto do 873 eura. Do 970 eura neto plaće imalo je 40 posto zaposlenih. Slijedi medijalna plaća (1.086 eura) i do tog iznosa bile su plaće za polovicu zaposlenih.

Tagovi: plaća, zarada, prosječna plaća, medijalna plaća
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE