GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku

Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 20:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.

Naime, realan promet u trgovini na malo bio je u ožujku u odnosu na ožujak 2023. veći za 8,9% (kalendarski prilagođeni indeksi). U odnosu na veljaču sezonski i kalendarski prilagođen promet realno pao 0,1% pri čemu je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) bio niži za 3,7%.

Promatrano na godišnjoj razini, u ožujku je, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo osam trgovačkih struka, dok je u kategoriji Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostali specijalizirani proizvodi zabilježen pad prometa. Posljedično, ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno je porastao za 14,5%.

Promatrano u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine u odnosu na isto razdoblje 2023. kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo realno je porastao za 8,6% ukazujući na snažnu domaću, ali i inozemnu potražnju. Rezultat ovakvih kretanja je nastavak rasta potrošačkog optimizma u uvjetima dvoznamenkastog nominalnog rasta plaća uz istovremeno usporavanje inflatornih pritisaka te rast potrošačkog kreditiranja.

Navedeno potvrđuje naša očekivanja da će osobna potrošnja ostati predvodnik rasta gospodarske aktivnosti i na početku 2024. Prva procjena bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2024. na kalendaru DZS-a najavljena je za 28. svibnja.

Tagovi: maloprodaja, potrošnja, trgovina na malo, trgovina
PROČITAJ I OVO
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
PAD
EK: Inflacija u eurozoni padat će brže od očekivanog
BRUXELLES - Inflacija u eurozoni padat će ove godine brže nego što se prethodno očekivalo, nakon što se činilo da je učinak poremećaja u trgovini u Crvenom moru ublažio, prema ažuriranim procjenama Europske unije.
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
HLAĐENJE
Inflacija u SAD-u oslabila u travnju
WASHINGTON - Porast potrošačkih cijena u SAD-u zahladio je tijekom mjeseca travnja, prema najnovijim podacima Ureda za statistiku rada objavljenim u srijedu ujutro.
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
RAST
Slovenski BDP u prvom kvartalu porastao 2,1 posto
LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju realno veći za 2,1 posto nego u istom razdoblju lani. Prema desezoniranim podacima koji se koriste za usporedbu u EU, međugodišnji rast iznosio je 1,8 posto, dok je gospodarska aktivnost na tromjesečnoj razini stagnirala, objavio je Državni ured za statistiku.
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Europska komisija znatno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a
ZAGREB - Europska komisija je u proljetnim ekonomskim prognozama znatno povisila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,3 posto, što je drugi najveći rast među članicama EU-a.
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
SIGNALI
Proizvođačke cijene u travnju u SAD-u nadmašile očekivanja
WASHINGTON - Proizvođačke cijene u SAD-u u travnju su porasle više od očekivanog, potaknute snažnim rastom cijena usluga i roba, što ukazuje na to da je inflacija i dalje visoka na početku drugog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE