GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU

Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
MANJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2022 / 09:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, dinamika robne razmjene Hrvatske s inozemstvom nastavljena je tijekom svibnja i lipnja dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta izvoza i uvoza roba.

Dinamika dvoznamenkastih stopa rasta i izvoza i uvoza roba traje kontinuirano od ožujka 2021., a osim učinka baznog razdoblja rezultat je oporavka domaće i inozemne potražnje, ali i rastućih cijena na svjetskim tržištima koje se prelijevaju i na domaće. U takvim uvjetima, razvidno je i produljivanje manjka u robnoj razmjeni zbog veće uvozne baze.

Naime, izraženo u eurima, izvoz roba na godišnjoj razini ubrzao je na 39,7% u svibnju (u odnosu na 27,3% u travnju) te zabilježio rast od 36,1% u razdoblju siječanj-svibanj (+72,3% u odnosu na isto razdoblje krizne 2020. godine). S druge strane, vrijednost uvezenih roba porasla je za 58,7% u svibnju (u odnosu na 53,6% u travnju) te 53,3% u razdoblju sij.-svi. u odnosu na isto razdoblje prošle godine (i 79,9% u odnosu na 2020.). Stoga je izvoz roba u razdoblju sij.-svi. iznosio 9,74 mlrd. eura, a uvoz roba u istom razdoblju 16,63 mlrd. eura te je posljedično deficit u bilanci robne razmjene s inozemstvom u promatranom razdoblju iznosio 6,89 mlrd. eura (+86,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine).

Pokrivenost uvoza izvozom u svibnju je iznosila 59,7%, što je poboljšanje u odnosu na mjesec ranije (56,9%), ali i pogoršanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (67,8%). Takva kretanja očekivana su i uslijed oporavka domaće potražnje, odnosno zbog visoke uvozne ovisnosti. Pritom je manjak u robnoj razmjeni premašio milijardu eura i peti mjesec zaredom (1,46 mlrd. eura) zabilježivši godišnju stopu rasta od čak 98,6%. Na mjesečnoj razini, uz rast od 8,3% u odnosu na travanj, zabilježen je izvoz roba u vrijednosti od 2,16 mlrd. eura te uvoz roba u vrijednosti od 3,61 mlrd. eura (+3,2% u odnosu na mjesec ranije).

Promatrano kumulativno, u razdoblju od siječnja do svibnja ove godine, Hrvatska je na tržište Europske unije izvezla robe u vrijednosti od 7,02 mlrd. eura ili 72% vrijednosti ukupnog izvoza. Na godišnjoj razini to je nominalno povećanje od 43,7%. Ipak, zbog visoke uvozne baze i rasta uvoza s ovog tržišta po godišnjoj stopi od 45,6%, uz vrijednost uvoza od 12,36 mlrd. eura (74,3% ukupnog uvoza RH) manjak u robnoj razmjeni s EU produbio se na 5,34 mlrd. eura ili 48,26% više u odnosu na sij.-svi. 2021. godine. Tradicionalno najvažniji trgovinski partneri Hrvatske ostaju Njemačka, Italija i Slovenija gdje plasiramo 37,6% roba namijenjenih europskom tržištu te s kojih uvozimo 38,3% roba s EU tržišta.

Promatrano prema sektorima SMKT (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najveći rast i izvoza i uvoza zabilježen je u kategoriji Mineralna goriva i maziva (152,1% kod izvoza te 232,7% kod uvoza), a odraz je kretanja na svjetskim robnim tržištima (sirove nafte).

Izraženi rast izvoza usluga tijekom središnjeg dijela turističke sezone za sobom će generirati snažniji rast uvoza roba pri čemu će pozitivni učinci izvoza biti umanjeni. Isto tako izvoz roba potencijalno će biti ograničen mogućim usporavanjem gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima.

Općenito, proizvodi više dodane vrijednosti i nadalje čine znatno manji dio ukupnoga hrvatskoga robnog izvoza. Navedeno održava potrebu jačanja konkurentnosti i usmjeravanje obrazovanja, industrije i izvoza na tehnološki složenije procese s većom dodanom vrijednosti u konačnom proizvodu (namijenjenom izvozu). S druge strane, najavljen ulazak Hrvatske u područje Schengena kao i prihvaćanje eura kao jedinstvenog sredstva plaćanja zasigurno će pozitivno djelovati na buduće izvozne aktivnosti olakšavajući uvelike razmjenu roba i usluga s inozemnim partnerima Hrvatske koji se nalaze u euro području, a koji čine gotovo dvije trećine razmjene roba i usluga s inozemstvom

Tagovi: robna razmjena, hrvatski izvoz, hrvatski uvoz
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE