GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Španjolska priprema porez za najbogatije

Španjolska priprema porez za najbogatije
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2022 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska vlada želi na dvije godine uvesti porez najbogatijih jedan posto građana kako bi namaknula dovoljno novca za pojačanu proračunsku potrošnju, izjavila je u četvrtak ministrica za proračuna Maria Jesus Montero.

Porez bi trebao krenuti sljedeće godine, rekla je Montero, napomenuvši da zbog parlamentarne procedure možda neće biti spreman za sam početak 2023. i da o mjeri razgovara s manjim partnerom u vladi Podemosom koji ju je uvrstio u svoj predizborni program.

Nije iznijela pojedinosti o poreznoj stopi ni o očekivanom prihodu, rekavši samo za televizijsku postaju laSexta da bi ga trebali plaćati "milijunaši", u prihodovnoj kategoriji koja čini jedan posto građana.

Dodala je da vlada priprema nove poreze i za energetske tvrtke i banke.

"Sličnu shemu koristit ćemo i za energetske tvrtke i za bankarstvo. U iduće dvije godine... tražit će se od velikih bogatstava ove zemlje da se na određeno vrijeme 'isprse'", izjavila je Montero.

Španjolska će iduće godine održati lokalne i regionalne izbore i već uvelike raspravlja o tome treba li smanjiti ili povećati poreze kako bi se obuzdala inflacija i ublažile gospodarske teškoće koje je prouzročila ruska invazija na Ukrajinu.

Ministrica je izjavila da je u raspravi o nacrtu proračuna za iduću godine glavni kamen spoticanja povećana potrošnja na obranu.

Vlada je povećala rashode u skladu s obvezom članica NATO-a koje do 2029. moraju povećati potrošnju na obranu na dva posto BDP-a, napominje Reuters.

Tagovi: Španjolska, porez za najbogatije
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE