GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 20:54
Autor: SEEbiz/Nova.rs

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Novim programom države biće utvrđeni ciljevi, korisnici, namena sredstava, uslovi za dobijanje sredstava, finansijski okvir, neophodna dokumentacija, način izbora prijava, način prijavljivanja, zaključivanje ugovora i praćenje realizacije aktivnosti. Inače, sam program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a po odobrenom projektu dodeljivaće se sredstva u maksimalnom iznosu od 3.000.000 dinara.
“Radom regionalnih inovacionih startap i smart siti centara stvaraju se uslovi za razvoj startap zajednice, a mladim preduzetnicima se omogućava pristup stručnoj, mentorskoj, pravnoj, savetodavnoj i logističkoj podršci za pokretanje i vođenje biznisa. Takođe, novi talas tehnoloških inovacija usmeren na podizanje kapaciteta gradova i opština doprinosi izgradnji digitalizovanih zajednica budućnosti – pametnih i sigurnih gradova”, navodi se u saopštenju.

Opšti cilj ovog programa je unapređenje inovacionog ekosistema na teritoriji Srbije kroz pružanje podrške radu regionalnim inovacionim startap i smart siti centrima uspostavljenim kroz programe realizovane u periodu 2018–2020. godine, prenosi portal Biznis.rs.
Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaće sve jedinice lokalne samouprave koje su samostalno ili u saradnji sa organizacijom iz inovacionog ekosistema uspostavile Regionalni inovacioni startap ili smart siti centar kroz programe realizovane u periodu od 2018. do 2020. godine.
Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava nemaju realizatori projekata koji nisu opravdali sredstva dobijena na osnovu programa realizovanih u periodu od 2018. do 2020. godine. Sredstva koja dobiju lokalne samouprave za podršku radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara moći će da se koriste za sledeće namene:
Tehničko i strukturno umrežavanje sa drugim regionalnim inovacionim startap i smart siti centrima, organizacijama prepoznatim u inovacionom ekosistemu i univerzitetima, fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama, sprovođenje programa rada usmerenog na organizaciju obuka, edukacija od strane iskusnih eksperata, pružanje mentorske podrške, kao i na realizaciju drugih aktivnosti kojima se startapovima obezbeđuje pristup izvorima finansiranja, računovodstvene i pravne usluge i dr.
Nabavku usluge upravljanja startap centrom od strane menadžmenta sa prethodnim iskustvom u razvoju i upravljanju preduzetničkim poduhvatima, startap centrima, inovacionim centrima i drugim organizacijama ili projektima uspostavljanja istih sredstva se ne mogu koristiti za: investiciono održavanje, građevinske radove, nabavku opreme, nameštaja i uređaja, osnivanje i rad pojedinačnih startap kompanija, zaostale obaveze po osnovu taksi i poreza, zajmove i rate za otplatu kredita, troškove garancija, polise osiguranja, kamate, troškove bankarskog poslovanja, kursne razlike, carinske troškove, indirektne i administrativne troškove, tekuće troškove, kreditiranje trećih lica i druge aktivnosti koje nisu u skladu sa namenom sredstava.
Ispunjenost uslova za dodelu sredstava startapima utvrdiće Komisija za ocenu prijava i praćenje realizacije programa.
“U slučaju da je prijava nepotpuna, podnosilac prijave će biti obavešten da u roku ne kraćem od pet radnih dana od dana dostavljanja obaveštenja dopuni prijavu, a kako bi prijava bila predmet razmatranja na sednici Komisije. Obaveštenje o potrebnoj dopuni prijave dostavlja se podnosiocu prijave na elektronsku adresu naznačenu za kontakt u Obrascu prijave. Ukoliko ne postupi po obaveštenju u navedenom roku, smatraće se da prijava nije kompletna i neće se razmatrati”, navodi se u saopštenju.
Postoji i mogućnost da izvrši dodatnu proveru podnete dokumentacije, kao i da traži dodatne informacije koje se odnose na plan realizacije projektnih aktivnosti i planirani budžet projekta, pre odlučivanja o podnetoj prijavi, ali samo za podnosioca prijave koji je ispunio formalne uslove iz Programa i konkursa.

Tagovi: državne subvencije, inovacije, startup, smart centri, vlada srbije
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE