GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija očekuje masovniji dolazak radnika iz Indije

Srbija očekuje masovniji dolazak radnika iz Indije
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 07:01
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija narednih godina, zbog nedostatka domaća radne snage, može da očekuje najezdu radne snage iz inostranstva, prije svega iz Indije, ne samo u građevinskom sektoru, već i u firmama koje se bave proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, rekao je predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković.

On je za Betu rekao da je masovniji dolazak radnika iz Indije, kako bi se nadomjestio nedostatak domaće kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage, djelimično usporila pandemija virusa korona, ali da ih u budućnosti treba očekivati u većem broju jer dolaze u grupama od po 500 ljudi.

- Prošle godine u Srbiji je registrovano oko 12.000 stranih radnika, a procjenjuje se da je taj broj do sada nadmašen za oko 50 odsto. Radnici, osim iz Indije, dolaze i iz Kine, Turske, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rusije Ukrajine…, rekao je Torlaković.

Dodao je da je kompanija Bechtel-Enka koja gradi Moravski koridor prije nekoliko mjeseci trebalo da dovede iz Indije i Turske 1.400 radnika koji bi bili smješteni u kampu sa izvanrednim uslovima za život, ali je pandemija onemogućila pa je raspisan oglas za domaće radnike.

On je rekao da je indijskim i drugim radnicima plata od 300 dolara "velika" i da od toga 100 dolara mogu da pošalju porodici.

Prema njegovim riječim prosječna zarada u građevinarstvu je 51.000 dinara, što je malo za skoro cjelodnevni, rizičan posao, jer u Njemačkoj mogu da zarade četiri-pet- puta više.

Torlaković je rekao da Srbija nedostatak radne snage u građevinarstvu rješava sve labavijom procedurom za njihov dolazak, pa ih ovdje na brzinu obučavaju za razne zanatske poslove uz povlačenje domaćih majstora iz penzije.

Tagovi: srpska ekonomija, radnici iz Indije, Bechtel-Enka, Saša Torlaković
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE