GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija očekuje masovniji dolazak radnika iz Indije

Srbija očekuje masovniji dolazak radnika iz Indije
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 07:01
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Srbija narednih godina, zbog nedostatka domaća radne snage, može da očekuje najezdu radne snage iz inostranstva, prije svega iz Indije, ne samo u građevinskom sektoru, već i u firmama koje se bave proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, rekao je predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković.

On je za Betu rekao da je masovniji dolazak radnika iz Indije, kako bi se nadomjestio nedostatak domaće kvalifikovane i nekvalifikovane radne snage, djelimično usporila pandemija virusa korona, ali da ih u budućnosti treba očekivati u većem broju jer dolaze u grupama od po 500 ljudi.

- Prošle godine u Srbiji je registrovano oko 12.000 stranih radnika, a procjenjuje se da je taj broj do sada nadmašen za oko 50 odsto. Radnici, osim iz Indije, dolaze i iz Kine, Turske, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rusije Ukrajine…, rekao je Torlaković.

Dodao je da je kompanija Bechtel-Enka koja gradi Moravski koridor prije nekoliko mjeseci trebalo da dovede iz Indije i Turske 1.400 radnika koji bi bili smješteni u kampu sa izvanrednim uslovima za život, ali je pandemija onemogućila pa je raspisan oglas za domaće radnike.

On je rekao da je indijskim i drugim radnicima plata od 300 dolara "velika" i da od toga 100 dolara mogu da pošalju porodici.

Prema njegovim riječim prosječna zarada u građevinarstvu je 51.000 dinara, što je malo za skoro cjelodnevni, rizičan posao, jer u Njemačkoj mogu da zarade četiri-pet- puta više.

Torlaković je rekao da Srbija nedostatak radne snage u građevinarstvu rješava sve labavijom procedurom za njihov dolazak, pa ih ovdje na brzinu obučavaju za razne zanatske poslove uz povlačenje domaćih majstora iz penzije.

Tagovi: srpska ekonomija, radnici iz Indije, Bechtel-Enka, Saša Torlaković
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE