GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put

Srbija pregovara s Kinom da otkupi crnogorski dug za auto-put
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 17:45
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Srbija je blizu dogovora sa Kinom da otkupi crnogorski dug za auto put, saznaje crnogorska Borba.

Kako navodi ovaj portal, Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Exim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru.

Kako je potvrđeno Borbi, pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da se postigne konačan dogovor.

Ovakav plan nije nemoguć, jer bi Kina u slučaju povoljnog ishoda dogovora sa Beogradom, dobila da gradi deonicu autoputa koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi faktički postala, do kraja isplate kredita, vlasnik dela auto-puta koji ide kroz Crnu Goru.

Takođe, u slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati pomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave pomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bilo i to da Crna Gora iznajmi dio auto-puta kroz njenu teritoriju, i to Srbiji, kao što je Šri Lanka iznajmila svoju luku Kini na 99 godina, jer nije mogla da vraća kredit koji je od njih uzela.

U tom slučaju, Srbija bi postala ekonomski gospodar Crne Gore, što je sada gotovo izvjesno, s obzirom da je naša ekonomija u lišem stanju.

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”. Naime, taj projekat koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finansiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj Exim banci, pisao je nedavno “Financial Times”.

Iz kredita kineske Exim banke je od početka izgradnje auto-puta Bar – Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona USD, odnosno 547,87 miliona evra.

Ukupno ugovorena vrednost radova za izgradnju prioritetne deonice autoputa Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa, zaključen između Ministarstva saobraćaja i kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i iznosi 809,6 miliona evra.

Od toga se 85 odsto ukupnog iznosa, odnosno 688,2 miliona evra obezbijeđeno kroz zajam sa kineskom Exim bankom.

Kritičari finansijskog projekta autoputa kroz Crnu Goru i deo nevladinog sektora, kao ključne probleme aranžmana sa Kinezima izdvajaju: činjenicu da se, umesto završetka radova u maju ove godine, sada najavljuje kraj izgradnje prve deonice za septembar 2020. godine; da Vlada nije ugovorila izgradnju pristupnih puteva niti infrastrukturu što će državu koštati dodatnih između 80 i 130 miliona dolara; da se država nije zaštitila od mogućeg negativnog uticaja kursnih razlika na buduće vraćanje kredita; da je tokom izgradnje devastiran dio rijeke Tare na šta su reagovale domaće i međunarodne organizacije uključujući i UNESCO pod čijom je zaštitom kanjon Tare.

Tagovi: autoput Bar-Boljare, Vlada Srbije, Exim banka, China Road and Bridge Corporation
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE