GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi

Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 19:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.

“Bruto devizne rezerve su u proteklih godinu dana (u odnosu na kraj jula 2019. godine) povećane za 0,8 milijardi evra, čime je dodatno pojačan stub stabilnosti domaćeg finansijskog sistema”, ocenila je Narodna banka Srbije.

“Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra. U poslednjih osam godina, od avgusta 2012. godine, odnosno od dolaska guvernera Jorgovanke Tabaković na čelo Narodne banke Srbije, neto devizne rezerve su više nego udvostručene – povećane su za 5,9 milijardi evra”, stoji u saopštenju Narodne banke.

Sa druge strane, na kraju jula bruto devizne rezerve su bile niže za 435,3 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca i rezultat su izmirenja deviznih obaveza države, u neto iznosu od 126,3 miliona evra, kao i potrebe da Narodna banka Srbije aktivnostima na domaćem deviznom tržištu, ublaži efekte korona-krize na domaću ekonomiju.

Narodna banka je, prema saopštenju, prodala 240 miliona evra na svop aukcijama, a ukazali su i na to da su efekat na smanjenje deviznih rezervi u julu imali su i tržišni faktori u neto iznosu od 109,9 miliona evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom jula ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima, u iznosu od 40,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516,6 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.952,7 miliona evra.

U julu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto prodala 325 miliona evra. Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je sa ciljem održanja stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 1.355 miliona evra.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE