GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpski BDP u prva dva mjeseca raste brže od planiranog, ali inflacija dvostruko veća nego u EU

Srpski BDP u prva dva mjeseca raste brže od planiranog, ali inflacija dvostruko veća nego u EU
MAKRO SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.04.2024 / 08:37
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva mjeseca 2024. godine porastao je za oko 5,7 posto međugodišnje, tako da trenutna dinamika premašuje projektovanu godišnju stopu rasta od 3,5 posto, ali je inflacija dvostruko veća nego u EU, stoji u novom broju mjesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Industrijska proizvodnja u veljači 2024. veća je za 8,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zahvaljujući rastu prerađivačke industrije.

U veljači je zabilježen prvi međugodišnji porast vrijednosti robne razmjene s inozemstvom, nakon deset mjeseci kontinuiranog pada.

U prva dva mjeseca 2024. približno četiri petine robnog uvoza bilo je pokriveno izvozom (79,3 posto), a godinu ranije ta je vrijednost iznosila 75,7 posto.

Priljev izravnih stranih ulaganja veći je nego prošle godine u istom razdoblju, dok je republički proračun u suficitu. Kako je navedeno, zabilježen je i "masovni" međugodišnji rast zarada i prometa u trgovini na malo.

"U veljači je nastavljen pad međugodišnje inflacije započete u travnju 2023. godine. Takav će se trend nastaviti jer Narodna banka Srbije očekuje povratak međugodišnje inflacije na ciljanih tri posto, s odstupanje od plus-minus 1,5 posto, sljedeći mjesec ove godine”, navode stručnjaci MAT-a.

Industrijska proizvodnja u veljači 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine porasla je za 8,4 posto, dok je kumulativni međugodišnji rast u razdoblju siječanj – veljača iznosio 7,9 posto.

Presudan doprinos ovom rezultatu dao je, kako se navodi, rast proizvodnje u sektoru prerađivačke industrije od 8,9 posto.

Na međugodišnjoj razini proizvodnja prerađivačkog sektora kontinuirano raste od kolovoza prošle godine, trend rudarskog sektora ponovno je iz negativnog prešao u pozitivan, zahvaljujući rastu iz veljače od 14,9 posto, iako je nizak bazna vrijednost je uvelike odgovorna za taj rast.

“Ključna dilema je hoće li doprinos novih investicija i domaće privatne potrošnje u Srbiji biti dovoljan da gospodarstvo izdrži pritisak tijekom cijele 2024. godine, pogotovo jer se kriza u proizvodnom sektoru eurozone dodatno produbila i u siječnju 2024. Međugodišnji pad fizičkog obujma proizvodnje u eurozoni dosegao je 7,7 posto, au Njemačkoj 5,4 posto”, navodi MAT.

Dodaje se da je rast prerađivačke industrije u Srbiji vrlo raširen po granama i da je samo nekoliko oblasti proizvodnje ove godine imalo pad proizvodnje. To su proizvodnja nekih vrsta strojeva i opreme (dvoznamenkasti pad), proizvodnja gume i plastike, iako pokazuje znakove oporavka, prerada drva, a manji pad imala je i farmaceutska industrija.

Tagovi: inflacija, srbija, srpski bdp, izvoz
PROČITAJ I OVO
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji u ožujku opet rekordan broj radno aktivnih
LJUBLJANA - U ožujku se ponovno povećao broj zaposlenih, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,3 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 944.300.
Inflacija u EU stabilna u travnju
STABILNO
Inflacija u EU stabilna u travnju
BRUXELLES - Inflacija u Europskoj uniji u travnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, dok je Hrvatska, uz Rumunjsku i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, izvijestio je u petak Eurostat.
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
CIJENE
Potvrđena prva procjena: Inflacija u travnju 3,7 posto
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE