GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stabilan rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni u trećem kvartalu

Stabilan rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni u trećem kvartalu
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2021 / 16:03
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG/ZAGREB, 16. studenoga 2021. (Hina) - Gospodarstvo EU-a i eurozone u trećem je kvartalu raslo gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zaposlenost, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata kojim je obuhvaćeno 20 zemalja članica.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a porastao je u trećem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećan dva posto, objavio je Eurostat, u skladu s prvom procjenom krajem listopada, kada je bio raspolagao podacima za 11 zemalja.

Aktivnosti u eurozoni, kao što je pokazala prva procjena, porasle su u razdoblju od srpnja do rujna 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su uvećane 2,1 posto.

Eurostat je potvrdio i procjene rasta na godišnjoj razini, prema kojima je sezonski prilagođen BDP EU-a u ljetnom tromjesečju porastao 3,9 posto, nakon 13,7-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.

Gospodarstvo eurozone poraslo je 3,7 posto, nakon 14,2-postotnog skoka u tromjesečnom razdoblju do kraja lipnja.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Irsku, Maltu, Estoniju i Luksemburg.

Austrija na čelu

Najveći je rast BDP-a na kvartalnoj razini među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježila Austrija, za 3,3 posto, iako pokazuje usporavanje aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 4,0 posto.

Slijede Francuska i Portugal s rastom aktivnosti u trećem tromjesečju za tri odnosno 2,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a blizu je i Italija s rastom aktivnosti za 2,6 posto.

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, poraslo je u razdoblju od srpnja do rujna gotovo istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, za 1,8 posto.

Najskromniji rast BDP-a na kvartalnoj razini bilježile su Latvija i Rumunjska, od 0,3 posto te Slovačka, s rastom od 0,4 posto, a litvansko je gospodarstvo stagniralo.

Snažan rast Rumunjske

Rumunjska je pak prednjačila najsnažnijim rastom BDP-a na godišnjoj razini u konkurenciji 20 zemalja EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, za osam posto.

Slijede Mađarska i Litva, s rastom od 6,1 odnosno šest posto. Blizu su i Danska, s 5,4-postotnim rastom te Cipar i Poljska, gdje je gospodarska aktivnost porasla za 5,3 posto.

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner, u skladu s prvom procjenom ostvarila je rast za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najskromniji rast imala je Bugarska, za 0,4 posto, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Stabilan tempo zapošljavanja

Broj zaposlenih u trećem kvartalu u EU i eurozoni porastao je za 0,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su sezonski prilagođeni podaci statističkog ureda.

U drugom tromjesečju 2021. u EU je porastao za 0,8 posto, a u eurozoni za 0,7 posto.

U usporedbi s prošlogodišnjim trećim kvartalom, prema sezonski neprilagođenim podacima, broj zaposlenih porastao je za 2,1 posto u EU i za dva posto u eurozoni.

U razdoblju od travnja do lipnja, prema istom razdoblju godine ranije, u oba je područja broj zaposlenih uvećan za 1,9 posto, objavio je Eurostat u najnovijem izvješću.

Tagovi: ekonomija eurozone, Europska unija, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE