GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stabilizacija njemačke industrijske proizvodnje u rujnu

Stabilizacija njemačke industrijske proizvodnje u rujnu
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja u rujnu se stabilizirala, nakon pada u kolovozu, poduprta većom proizvodnjom energenata, robe široke potrošnje i kapitalnih dobara, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.

Industrijska proizvodnja porasla je 0,6 posto u odnosu na kolovoz, kada je prema revidiranim podacima pala za 1,2 posto, izvijestio je Destatis.

Na godišnjoj razini porasla je 2,6 posto, pokazuju podaci za rujan. U kolovozu je bila veća za 1,6 posto, prema revidiranim podacima.

Kada se isključe sektori energetike i graditeljstva, industrijska proizvodnja u rujnu je prema mjesecu ranije uvećana za 0,7 posto. Na godišnjoj razini porasla je za 4,2 posto, objavio je Destatis.

Proizvodnja energenata na mjesečnoj je razini uvećana 1,7 posto, dok je u graditeljstvu pala za 0,3 posto.

U segmentu roba široke potrošnje, proizvodnja je u odnosu na kolovoz porasla za 1,4 posto. Slijede kapitalna dobra s rastom proizvodnje od 1,1 posto.

Blago je pak pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 0,1 posto, pokazalo je izvješće.

Na proizvodnju i dalje utječu ekstremne nestašice intermedijarnih proizvoda. Kompanije još uvijek imaju problema s izvršenjem narudžbi budući da su lanci opskrbe prekinuti zbog rata u Ukrajini, a i dalje su prisutni poremećaji izazvani koronakrizom, navodi se u Destatisovu priopćenju.

U ministarstvu gospodarstva upozoravaju pak da su izgledi za iduće mjesece unatoč rastu proizvodnje u trećem tromjesečju za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i dalje prigušeni.

"Raspoloženje u poduzećima i dalje je izrazito sumorno, a potražnja osjetno pada", upozoravaju.

Tagovi: njemačka industrija, sirovine, narudžbe, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
PREMIJER
Plenković: Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira
ZAGREB - U tijeku je sjednica Vlade Republike Hrvatske. Premijer Plenković osvrnuo se na podatke Državnog zavoda za statistiku vezano za indeks potrošačkih cijena i inflaciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE