GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stabilizacija njemačke industrijske proizvodnje u rujnu

Stabilizacija njemačke industrijske proizvodnje u rujnu
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 19:09
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja u rujnu se stabilizirala, nakon pada u kolovozu, poduprta većom proizvodnjom energenata, robe široke potrošnje i kapitalnih dobara, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.

Industrijska proizvodnja porasla je 0,6 posto u odnosu na kolovoz, kada je prema revidiranim podacima pala za 1,2 posto, izvijestio je Destatis.

Na godišnjoj razini porasla je 2,6 posto, pokazuju podaci za rujan. U kolovozu je bila veća za 1,6 posto, prema revidiranim podacima.

Kada se isključe sektori energetike i graditeljstva, industrijska proizvodnja u rujnu je prema mjesecu ranije uvećana za 0,7 posto. Na godišnjoj razini porasla je za 4,2 posto, objavio je Destatis.

Proizvodnja energenata na mjesečnoj je razini uvećana 1,7 posto, dok je u graditeljstvu pala za 0,3 posto.

U segmentu roba široke potrošnje, proizvodnja je u odnosu na kolovoz porasla za 1,4 posto. Slijede kapitalna dobra s rastom proizvodnje od 1,1 posto.

Blago je pak pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 0,1 posto, pokazalo je izvješće.

Na proizvodnju i dalje utječu ekstremne nestašice intermedijarnih proizvoda. Kompanije još uvijek imaju problema s izvršenjem narudžbi budući da su lanci opskrbe prekinuti zbog rata u Ukrajini, a i dalje su prisutni poremećaji izazvani koronakrizom, navodi se u Destatisovu priopćenju.

U ministarstvu gospodarstva upozoravaju pak da su izgledi za iduće mjesece unatoč rastu proizvodnje u trećem tromjesečju za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i dalje prigušeni.

"Raspoloženje u poduzećima i dalje je izrazito sumorno, a potražnja osjetno pada", upozoravaju.

Tagovi: njemačka industrija, sirovine, narudžbe, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE