GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stagnacija stope nezaposlenosti u EU, eurozoni i Hrvatskoj na kraju 2020.

Stagnacija stope nezaposlenosti u EU, eurozoni i Hrvatskoj na kraju 2020.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u EU i eurozoni zadržala se u prosincu 2020. godine na razinama iz prethodnog mjeseca a u Hrvatskoj je ponovo bila izjednačena s prosjekom u EU, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.

U prosincu 2020. stopa nezaposlenosti u 27-članoj Uniji mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je 7,5 posto, kao i u mjesecu ranije, pokazuju sezonski prilagođeni podaci europskog statističkog ureda.

Stabilna je bila i u eurozoni, zadržavši se na 8,3 posto.

U prosincu 2019. iznosila je 6,5 posto u Uniji i 7,4 posto u eurozoni.

Ukupno je u EU u prosincu prošle godine bez posla bilo 16 milijuna građana, od čega njih 13,671 milijun u eurozoni. Njihov je broj uvećan u odnosu na studeni za 67 tisuća u EU i za 55 tisuća u eurozoni.

U usporedbi s prosincem 2019. godine broj nezaposlenih u EU porastao je za 1,951 milijun a u eurozoni za 1,516 milijuna.

Španjolska drži čelo crne liste

Najviše, dvoznamenkaste stope nezaposlenosti ponovno su u prosincu bilježile Španjolska i Litva, od 16,2 odnosno 10,1 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u prosincu iznosila 7,5 posto, kao i u studenome, te se zadržala na razini prosjeka u EU. Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovim podacima bilo 135 tisuća građana, kao i u mjesecu ranije.

U prosincu 2019. Hrvatska je bilježila 114 tisuća nezaposlenih, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najnižu stopu nezaposlenosti prema raspoloživim podacima Eurostata imala je u prosincu Češka, od 3,1 posto. Slijede Poljska i Nizozemska, s 3,3 odnosno 3,9 posto.

Europski statistički ured ponovno nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Povećana nezaposlenost mladih

Stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina na razini EU-a u prosincu je porasla na 17,8 posto, s blago naniže revidiranih 17,5 posto u studenome.

U eurozoni je porasla na 18,5 posto, s blago naviše revidiranih 18,1 posto u studenome.

Bez posla je u EU u prosincu bilo 3,138 milijuna mladih, od čega njih 2,59 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na studeni porastao za 41 tisuću u EU, te za 36 tisuća u eurozoni.

U odnosu na isti mjesec godine ranije uvećan je za 438 tisuća u EU, te za 353 tisuće u zoni primjene zajedničke europske valute.

Daleko najveću stopu mladih ponovo je bilježila Španjolska, od 40,7 posto. U Italiji iznosila je 29,7 a u Litvi 26,9 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u prosincu ponovno imala Njemačka, od 6,1 posto. Jednoznamenkastu stopu bilježila je još samo Nizozemska, od 9,5 posto.

U Hrvatskoj, koja nije obavezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih, stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini smanjena je u četvrtom tromjesečju 2020. na 21,6 posto, s 24,8 posto u trećem kvartalu.

Bez posla je u Hrvatskoj u razdoblju od listopada do prosinca 2020. prema Eurostatovom izvješću bila 31 tisuća mladih, šest tisuća manje nego u prethodna tri mjeseca.

U četvrtom kvartalu godinu dana ranije Hrvatska je bilježila 23 tisuće nezaposlenih građana u dobnoj skupini do 25 godina, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: nezaposlenost u Hrvatskoj, nezaposlenost u EU, hrvatsko tržište rada, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE