GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stanogradnja i elektromobilnost španjolski prioriteti u oporavku od koronakrize

Stanogradnja i elektromobilnost španjolski prioriteti u oporavku od koronakrize
PRIORITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska bi trebala dobiti prvu tranšu novca iz europskog fonda za oporavak u drugoj polovini godine, rekla je u četvrtak ministrica gospodarstva, a premijer je među prioritetima izdvojio stanogradnju i elektromobilnost.

"Očekujemo odobrenje (paketa pomoći) u lipnju i isplatu prve tranše u drugoj polovini godine”, rekla je Calvino za radijsku postaju SER.

Španjolska bi do 2023. godine trebala dobiti oko 140 milijardi eura iz 750 milijardi eura vrijednog fonda za oporavak 27 gospodarstava Europske unije od pandemijske krize. Nešto više od polovine toga iznosa bit će bespovratne potpore, a ostatak povoljni zajmovi.

Novac kojim će Bruxelles pomoći da zemlje u Europi lakše prebrode krizu izazvanu pandemijom „najveća je prilika” kojoj Madrid svjedoči od ulaska u Europsku uniju, rekao je u srijedu premijer Pedro Sanchez.

"Španjolska neće propustiti takvu priliku", rekao je Sanchez, predstavljajući plan obnove u postpandemijskom razdoblju kojim će se poduprijeti gospodarstvo i stvoriti uvjeti da bude održivije i konkurentnije u dugoročnom razdoblju, prenijela je novinska agencija Europa Press.

S oko 140 milijardi eura pomoći iz EU-a Španjolska može postati 'zelenija' i konkurentnija, može proširiti proces digitalizacije i poboljšati rodnu ravnopravnost, rekao je premijer.

Prve novčane injekcije bit će namijenjene elekromobilnosti i stanogradnji, rekao Sanchez u srijedu, obećavši im u iduće tri godine 13,2 milijarde odnosno 6,8 milijardi eura.

Madrid će europski novac iskoristiti za financiranje više od 200 projekata modernizacije gospodarstva i državne uprave i stvaranje oko 800 tisuća novih radnih mjesta.

Oko 4,3 milijardi eura trebalo bi pomoći modernizaciji državne uprave, a četiri milijarde eura digitalizaciji malih i srednjih tvrtki.

Sličan iznos bit će utrošen u širenje 5G mreže dok će industrijski sektor dobiti 3,8 milijardi a turizam 3,4 milijarde eura.

Tagovi: španjolska ekonomija, Pedro Sanchez, stanogradnja, Španjolska, koronavirus u Španjolskoj, Yolanda Díaz, Pedro Sanchez
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE