GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stephen Roach: Najgore tek dolazi

Stephen Roach: Najgore tek dolazi
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2022 / 08:10
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Negativan gospodarski rast u prvoj polovici godine mogao bi biti nagovještaj mnogo dubljeg pada koji bi mogao potrajati do 2024.

Stephen Roach, koji je bio predsjednik Morgan Stanley Asia, upozorava da je SAD-u potrebno "čudo" kako bi se izbjegla recesija.

"Definitivno ćemo imati recesiju kada se počnu javljati zakašnjeli učinci ovog velikog monetarnog stezanja", rekao je Roach za CNBC.

"Zasad te posljedice nisu ni otpočele."

Roach, viši suradnik sa Sveučilišta Yale i bivši ekonomist Federalnih rezervi, sugerira da predsjednik Fed-a Jerome Powell nema drugog izbora nego da zauzme pristup pooštravanju prema Paulu Volckeru. Početkom 1980-ih, Volcker je agresivno podigao kamatne stope kako bi ukrotio nestalnu inflaciju.

“Vratite se na vrstu boli koju je Paul Volcker morao nanijeti gospodarstvu SAD-a kako bi izazvao inflaciju. Morao je podići stopu nezaposlenosti iznad 10 posto”, rekao je Roach. “Jedini način na koji to nećemo postići jest ako se Fed pod vodstvom Jeromea Powella drži svoje riječi, ostane usredotočen na disciplinu i dovede tu stvarnu stopu saveznih fondova u restriktivnu zonu. A restriktivna zona je daleko od mjesta na kojem smo sada.”

Unatoč Fed-ovoj putanji oštrog povećanja kamatnih stopa, stopa nezaposlenosti je 3,5%. Poklapa se s najnižom razinom od 1969. To bi se moglo promijeniti u petak kada Zavod za statistiku rada objavi svoje izvješće za kolovoz. Roach predviđa da će se stopa sigurno početi penjati.

“Činjenica da se to nije dogodilo i da je Fed do danas značajno pooštrio monetarnu politiku pokazuje vam koliko posla moraju obaviti”, istaknuo je. “Stopa nezaposlenosti mora ići vjerojatno iznad 5%, nadamo se ne puno više od toga. Ali moglo bi ići na 6%.”

Točka preokreta mogli bi biti potrošači. Roach nagađa da će uskoro kapitulirati zbog stalne inflacije. Kad se to dogodi, predviđa da će smanjenje potrošnje odjeknuti u širem gospodarstvu i stvoriti bol na tržištu rada.

Tagovi: Stephen Roach, recesija, američka ekonomija, inflacija, Paul Volcker
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE