GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stigla europska agencija za rejting, Hrvatska čeka A razinu

Stigla europska agencija za rejting, Hrvatska čeka A razinu
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2024 / 09:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ne bude li neugodnih iznenađenja, hrvatski bi kreditni rejting do kraja ove godine trebao preskočiti u investicijsku razinu A, a vrijeme će pokazati hoće li u tom unapređenju ikakvu ulogu imati nova njemačka agencija za kreditni rejting Scope, piše u ponedjeljak Večernji list.

Scope je prva europska agencija koja je dobila zeleno svjetlo Europske središnje banke za bonitete, te se ubrzano radi na uključenju njezinih IT rješenja u eurosustav. Dosada su pravo da mjere kvalitetu državnih dužničkih papira u europodručju imale samo četiri agencije, američki trojac Moody’s, Fitch i Standard and Poors koji godinama žare i pale na tom tržištu te kod nas manje poznata kanadska agencija DBRS Morningstar, koja ima od dva do tri posto tržišnog udjela.

– Prihvaćanje Scope Ratings označava prekretnicu koja potiče konkurenciju, transparentnost i diversifikaciju kreditnih mišljenja u industriji agencija za kreditni rejting, što koristi Eurosustavu, izdavateljima i ulagačima, navode stručnjakinje za financijski rizik Diana Gomes i Anamaria Piloiu u najnovijem blogu Europske središnje banke.

Agencije za kreditni rejting privatne su tvrtke čiji je posao da procjenjuju kreditnu sposobnost izdavatelja financijskih instrumenata – bilo da je riječ o vladama, poslovnim bankama ili poduzećima. Scope je prije više od dva desetljeća osnovao berlinski poduzetnik Florian Schoeller kao tvrtku specijaliziranu za analizu alternativnih ulaganja.

Godine 2012. dioničari i Uprava odlučili su da će se Scope početi baviti ocjenom kreditnih rejtinga, kako bi se stvorila europska alternativa američkim rejting-agencijama. Tvrtki iz Berlina trebalo je desetak godina da dobiju suglasnost vodstva središnje banke u Frankfurtu.

Prva informacija koju Scope daje na svojim stranicama jest informacija da su oni ‘europska agencija koja nudi alternativu sjevernoameričkim rejting-agencijama u procjeni financijskih i nefinancijskih rizika’. Scope je dosad otvorio urede u Berlinu, Frankfurtu, Londonu, Madridu, Milanu, Oslu i Parizu.

Tagovi: SCOPE, REJTING, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
PORIJEKLO
Četvrtina zaposlenih u Njemačkoj ima migrantsko podrijetlo
BERLIN - Mnogi njemački sektori oslanjaju se na ljude stranog podrijetla zbog nedostatka kvalificirane radne snage diljem zemlje, objavio je u petak Savezni ured za statistiku.
Raspoloženje potrošača u vezi s američkim gospodarstvom blago se pogoršalo u veljači
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u vezi s američkim gospodarstvom blago se pogoršalo u veljači
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je u veljači 2,7 posto u odnosu na siječanj, na 76,9 bodova, što je ipak 14,9 posto više nego u veljači prošle godine, objavilo je danas Sveučilište Michigan.
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
ZADUŽENOST
Američki državni dug raste za trilijun dolara svakih 100 dana
WASHINGTON - Dužničko opterećenje SAD-a raste sve brže posljednjih mjeseci, povećavajući se za oko 1 trilijun dolara gotovo svakih 100 dana.
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE