GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stiglitz: Ovo su tri razloga zbog kojih bi rast kamata mogao pogoršati inflaciju

Stiglitz: Ovo su tri razloga zbog kojih bi rast kamata mogao pogoršati inflaciju
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2022 / 09:53
Autor: SEEbiz / klix.ba
NEW YORK - Ekonomist Joseph Stiglitz, koji je i dobitnik Nobelove nagrade, istaknuo je tri razloga zašto smatra da će nastavak rasta kamata u Sjedinjenim Američkim Državama pogoršati inflaciju.

U razgovoru za američku televizijsku kuću CNBC rekao je da je zabrinut ako je taj rast previsok, prebrz i ako traje dugo. Stiglitz, koji je sudionik Talijanskog gospodarskog foruma Ambrosetti, smatra da je potrebno, kako je naveo, prilagoditi politiku gotovo nulte ili nulte kamatne stope koja je vladala 2008. godine, kada je bila recesija.

Istaknuo je tri razloga zbog kojih smatra da bi američka središnja banka (FED) povećanjem kamatnih stopa mogla potaknuti inflaciju. Prvi je taj što smatra da su najveći uzroci inflacije poremećaji u opskrbi tržišta, koji dovode do poskupljenja nafte, hrane, pa čak i nestašica dječje hrane, što se nedavno dogodilo u SAD-u.

"Hoće li rastuće kamatne stope dovesti do više nafte, ali po nižoj cijeni? Hoće li rastuće kamatne stope dovesti do više hrane, ali po nižoj cijeni? Očito ne. Zapravo, rizik je da će pogoršati stvari. Zašto? Što moramo ulagati na način da se riješimo problema na strani ponude koji stvaraju takav kaos u našem gospodarstvu", rekao je za CNBC.

Još jedan razlog zašto smatra da bi porast kamatnih stopa u SAD-u mogao pogoršati inflaciju je taj što je, za Stiglitza, činjenica da su marže za velike korporacije porasle zajedno s njihovim ulaznim troškovima.

“Stoga rast kamatnih stopa na nekonkurentnim tržištima može izazvati još veću inflaciju”, dodaje.

Treći razlog zašto smatra da bi rast kamata mogao dodatno pogoršati inflaciju jesu cijene najamnina koje su važan segment inflacije. Podsjetio je da rast kamata utječe i na najamnine.

Stiglitz je profesor na Sveučilištu Columbia i autor knjiga "Cijena nejednakosti" i "Globalizacija i njezina nezadovoljstva".

Tagovi: Joseph Stiglitz, kamatne stope, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE