GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Što će biti s ruskom ekonomijom nakon izbora?

Što će biti s ruskom ekonomijom nakon izbora?
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2018 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Nakon predsjedničkih izbora rusko gospodarstvo moglo bi postati taocem želje za uzvratom za poraz u hladnom ratu, ističe ruski ekonomski komentator Igor Nikolaev u svom najnovijem blogu na web stranicama neovisne radio postaje "Eho Moskve".

Što će biti s ruskom ekonomijom nakon predsjedničkih izbora?, pita se Nikolaev. Na to će, kako smatra, utjecati puno faktora, među kojima su cijene nafte, sankcije i protusankcije te strukturne reforme, bude li ih.

Nikolaev, međutim, ističe još jedan faktor, koji je po njegovoj ocjeni jasno vidljiv nakon najnovije predsjedničke "poslanice", a to je da je Rusija zahvaćena obnovljenom utrkom u naoružanju, pa je novi hladni rat postao stvarnost.

"Službena verzija zašto se Rusija našla usred nove utrke u naoružanju jest da su je u nju uvukli drugi, no zapravo je riječ o tome da ona žudi za revanšom zbog SSSR-ova poraza u prethodnom hladnom ratu".

"Zbog toga", kaže Nikolaev, "raste geopolitička napetost i ta se činjenica neopravdano podcjenjuje".

Čini se da gubitak hladnoga rata za neke, kao povijesna činjenica, izgleda nepodnošljivo težak, nastavlja komentator. Vlastima poručuje da taj rat nisu izgubili država ili ljudi, nego zapovjedno-planska ekonomija, koja se pokazala nesposobnom podmiriti rastuće vojne rashode.

Onima koji polažu nade u sadašnju rusku ekonomiju i koji ističu da je ona sada, iako nesavršena, tržišna, Nikolaev poručuje da je ruski ekonomski sustav strukturno nereformiran, neučinkovit i opterećen sankcijama i protusankcijama.

"Gospodarstvo je postalo taocem neutemeljenih pretenzija za revanšom u novom hladnom ratu. Takvo gospodarstvo neće preživjeti. O tome ćemo morati voditi računa nakon izbora, a ako je tko nakon njih i bio u euforiji, ona će ubrzo splasnuti", zaključuje komentator.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvjerljivo je u nedjelju osvojio četvrti mandat na čelu države sa 76,67 posto glasova, čime je potvrđen njegov položaj u vrijeme napetih odnosa sa Zapadom. Za kormilom države već 18 godina, bilo kao predsjednik ili premijer, Putin je na ovim izborima realizirao dosad najbolji rezultat na predsjedničkim izborima.

U ponedjeljak je Putin ublažio ton prema Zapadu, istaknuvši da ne želi utrku u naoružanju i da će učiniti sve što može da riješi sporove s drugim državama.

Susret u Kremlju s kandidatima koje je pobijedio Putin je iskoristio kako bi izrazio želju da se fokusira na unutarnja, a ne međunarodna pitanja te da pokuša poboljšati standard svojih građana većim ulaganjima u obrazovanje, infrastrukturu i zdravstvo te manjim izdvajanjima za obranu.

Tagovi: ruska ekonomija, Rusija, Igor Nikolaev, Vladimir Putin, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE