GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa anketne nezaposlenosti 7,5 posto

Stopa anketne nezaposlenosti 7,5 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju bilo milijun i 678 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini 26 tisuća manje, dok je broj nezaposlenih porastao za 32 tisuće, na 135 tisuća te stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o statističkim podacima iz ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Iz DZS-a navode da se zbog pandemije bolesti Covid-19 u provedbi ankete o radnoj snazi suočavaju s poteškoćama u prikupljanju, provjeri i obradi podataka. Stoga je prikupljanje podataka prilagođeno te je anketiranje s pomoću prijenosnih računala "licem u lice" uglavnom zamijenjeno telefonskim.

Po podacima iz ankete, u trećem tromjesečju 2020. godine u Hrvatskoj je bilo milijun i 678 tisuća zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal, odnosno drugo tromjesečje, više za deset tisuća ili 0,6 posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na treći kvartal 2019. godine, pokazuje da je u trećem tromjesečju ove godine zaposlenih bilo oko 26 tisuća ili 1,5 posto manje.

Broj nezaposlenih porastao je na godišnjoj razini za 31 posto, a na tromjesečnoj za 17,4 posto. Naime, u trećem tromjesečju ove godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 135 tisuća, a u istom tromjesečju 2019. godine 103 tisuće, dok je pak u drugom ovogodišnjem kvartalu bilo 115 tisuća nezaposlenih.

Stopa anketne nezaposlenosti, kao postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, tako iznosi 7,5 posto, što je za 1,7 postotnih bodova više na godišnjoj i jedan postotni bod više na kvartalnoj razini.

S obzirom na broj zaposlenih i nezaposlenih, u trećem kvartalu ove godine aktivno stanovništvo činilo je milijun i 814 tisuća osoba, što je na tromjesečnoj razini rast za 31 tisuću. Na godišnjoj razini, u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, broj aktivnih stanovnika veći je za sedam tisuća.

Neaktivno stanovništvo smanjeno je i na kvartalnoj i godišnjoj razini. U kategoriji neaktivnog stanovništva u trećem je tromjesečju ove godine bilo milijun i 697 tisuća osoba, što je u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal 33 tisuće, a u odnosu na treći kvartal prošle godine 15 tisuća manje.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje postotni udio aktivnog u radno sposobnom stanovništvu, u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 51,7 posto, što je za 0,9 postotnih bodova više u odnosu na prethodno tromjesečje te 0,3 postotna boda više na godišnjoj razini.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u razdoblju od srpnja do rujna ove godine iznosila je 47,8 posto, što je na tromjesečnoj razini rast za 0,3 postotna boda, a na godišnjoj pad za 0,6 postotnih bodova.

Tagovi: Anketna nezaposlenost, nezaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE