GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti najviša u četrnaest mjeseci

Stopa nezaposlenosti najviša u četrnaest mjeseci
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2020 / 10:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je podatke o kretanju (ne)zaposlenosti u mjesecu travnju.

Prema navedenim podacima, registrirana stopa nezaposlenosti porasla je u odnosu na ožujak za 0,8 postotnih bodova, na 9,4%. Time je zabilježila najvišu razinu u posljednjih 14 mjeseci. S obzirom da je početkom turističke predsezone u Hrvatskoj posljednjih godina bilo uobičajeno da se stopa nezaposlenosti smanji, ovogodišnji podaci za travanj ukazuju na suprotno.

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih osoba na kraju travnja iznosio je 159.234 osobe što je za 15.773 osobe (11,0%) više u odnosu na ožujak dok se aktivno stanovništvo u istom razdoblju povećalo za 28.293 osobe (1,7%). Rezultat je posljedično doveo do povećanja registrirane stope nezaposlenih na mjesečnoj razini. Naime, registrirana stopa nezaposlenosti predstavlja odnos broja nezaposlenih u odnosu na aktivno stanovništvo koje je u ožujku iznosilo 1,69 milijuna.

Na godišnjoj razini prekinut je pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti u travnju bila za 1,3 postotnih bodova viša u usporedbi s onom iz travnja 2019. godine. Povećanje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg rasta broja nezaposlenih od rasta broja aktivnog stanovništva. Godišnja stopa promjene broja nezaposlenih u travnju je po prvi puta nakon prve polovice 2014. zabilježila rast te je iznosila 21,5%. Posljednji dvoznamenkasti godišnji rast evidentiran je u siječnju 2013. godine. Broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu rasta od 3,7%.

S druge strane, prema podacima DZS-a istovremeno se povećao i ukupan broj zaposlenih u travnju koji je iznosio 1,528 mil. čime je zabilježen porast i na mjesečnoj (0,8%) i godišnjoj (1,5%) razini. Obzirom da DZS navodi kako pojedine djelatnosti prema NKD-u pokazuju razlike u broju podnesenih izvješća Poreznoj upravi u travnju u odnosu na ožujak, navedeno je imalo utjecaj na obuhvat statističkih jedinica.

Rast stope nezaposlenosti još je jedan od pokazatelja koji potvrđuju posljedice usporavanja ekonomskih aktivnosti. U mjesecima ispred nas očekujemo daljnja negativna kretanja na tržištu rada.

Tagovi: stopa nezaposlenosti, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, zaposlenost, sezonska zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto
OŠTAR PAD
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 36,8 posto na godišnjoj razini, uglavnom pod pritiskom pandemije koronavirusa, objavio je u petak mađarski Središnji statistički ured (KSH) u svojoj procjeni.

EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZARADE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZAGREB - Nitko u Hrvatskoj za puno radno vrijeme ne bi smio zarađivati manje od 4425 kuna bruto, proizlazi iz inicijative Europske komisije o osiguranju pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE