GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti nastavit će pad

Stopa nezaposlenosti nastavit će pad
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 11:05
Autor: RBA analiza
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju se nastavila kretati silaznom putanjom.

Izravna je to posljedica smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (126.232) uz istovremeni rast broj aktivnog stanovništva (1.689.716). Tako je u promatranom mjesecu stopa nezaposlenosti iznosila 7,5% što je 0,7 postotnih bodova niže nego u svibnju, ali i 1,6 pb niže nego u isto mjesecu 2020. Međutim, u odnosu na lipanj predkrizne 2019. stopa nezaposlenosti viša je za 0,8 postotnih bodova.

U prvih šest mjeseci prosječna stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,9% te je na istoj razini u odnosu na razdoblje siječanj-lipanj 2020. Rast stope nezaposlenosti na međugodišnjoj razini odraz je krize uzrokovane pandemijom, ali je negativan utjecaj uvelike ublažen fiskalnim potporama.

Tijekom lipnja u pravnim osobama bilo je zaposleno 1.339.431 osoba, što predstavlja rast zaposlenosti četvrti mjesec za redom (+1,0%). Promotrimo li kretanja broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u u razdoblju od siječnja do lipnja, ukupan broj zaposlenih zabilježio je pad od 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Očekivano u Djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane zabilježen je najsnažniji godišnji pad od 8,6%, dok su najsnažniji rast zaposlenih imale djelatnosti Informacije i komunikacije (4,1%).

Očekivani oporavak gospodarske aktivnosti imat će ograničeni pozitivan utjecaj na pokazatelje (ne)zaposlenosti budući da je Vlada nizom mjera ublažila nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom snažnog pada gospodarstva tijekom 2020. ali i u prvoj polovici 2021. Stoga se u 2021. očekujemo blagi pad prosječne registrirane stope nezaposlenosti ispod 9% dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na 7%.

Tagovi: stopa nezaposlenosti, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, zaposlenost, sezonska zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE