GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 19:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju dosegla 9,4 posto, što je 0,5 postotnih bodova više nego u prosincu. Prema statističkim regijama, stopa je bila najviša u Pomurskoj, Podravskoj i Posavskoj regiji.

Stopa registrirane nezaposlenosti za muškarce iznosila je u siječnju 8,7 posto, a za žene 10,3 posto. Stopa dugotrajne nezaposlenosti bila je 4,2 posto, a vrlo dugotrajna 2,6 posto.

Najveća stopa registrirane nezaposlenosti u prvom mjesecu ove godine bila je u područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje Murska Sobota (13,8 posto), Mariboru (11,9 posto) i Sevnici (11 posto), a najniža u područnim jedinicama Kranj (6,8 posto), Nova Gorica (6,9 posto) i Novo Mesto (7,9 posto).

Prema statističkim regijama, najviše su stope bile u Pomurskoj (13,8 posto), Podravskoj (11,3 posto) i Posavskoj (11 posto), a najniže u Gorenjskoj (6,8 posto), Gorici (6,9 posto) i Primorskoj (7,3 posto) .

Stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju najviša je od izbijanja koronakrize pred kraj prvog tromjesečja prošle godine. Prošle je godine dosegao vrhunac u svibnju s 9,3 posto, a zatim se zadržao na približno toj razini do kolovoza, zatim je pao na 8,6 posto i lagano je ponovno skočio na 8,9 posto u prosincu. U siječnju prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,2 posto.

Međutim, postoji opći konsenzus među stručnjacima da su mjere protiv korone na tržištu rada, poput subvencioniranja čekanja na posao kod kuće i rada s nepunim radnim vremenom, značajno doprinijele da nezaposlenost ne poraste značajno. Također, nisu svi dijelovi gospodarstva podjednako pogođeni, jer je nezaposlenost porasla uglavnom u pogođenijem uslužnom sektoru.

Stopa registrirane nezaposlenosti predstavlja udio registriranih nezaposlenih u ukupnom broju zaposlenih. Ohrabruju nedavna kretanja u broju registriranih nezaposlenih.

Nakon što je broj registriranih nezaposlenih u Sloveniji u veljači nakon tri mjeseca rasta opao za 3,8 posto, na 88.051, pad se nastavlja i u ožujku. Prema posljednjim dostupnim podacima, 18. ožujka na Zavodu je evidentirano 83.940 nezaposlenih osoba.

Manje ohrabrujuće su prognoze otpuštanja u nekim proizvodnim pogonima stranih tvrtki. Posljednjih dana talijanska grupa Safilo u Ormožu i američki koncern Adient u Slovenj Gradecu najavili su velika otpuštanja u Sloveniji.

Tagovi: nezaposlenost u Sloveniji, Safilo, Adient, slovenska ekonomija, slovensko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
UVOĐENJE EURA
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu da ispunjavanje mjerila vezanih uz obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu te najavio da će na sjednici Vlada ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
PROGNOZE
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. s time da je povećao izglede za SAD i druga vodeća gospodarstva, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE