GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 19:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju dosegla 9,4 posto, što je 0,5 postotnih bodova više nego u prosincu. Prema statističkim regijama, stopa je bila najviša u Pomurskoj, Podravskoj i Posavskoj regiji.

Stopa registrirane nezaposlenosti za muškarce iznosila je u siječnju 8,7 posto, a za žene 10,3 posto. Stopa dugotrajne nezaposlenosti bila je 4,2 posto, a vrlo dugotrajna 2,6 posto.

Najveća stopa registrirane nezaposlenosti u prvom mjesecu ove godine bila je u područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje Murska Sobota (13,8 posto), Mariboru (11,9 posto) i Sevnici (11 posto), a najniža u područnim jedinicama Kranj (6,8 posto), Nova Gorica (6,9 posto) i Novo Mesto (7,9 posto).

Prema statističkim regijama, najviše su stope bile u Pomurskoj (13,8 posto), Podravskoj (11,3 posto) i Posavskoj (11 posto), a najniže u Gorenjskoj (6,8 posto), Gorici (6,9 posto) i Primorskoj (7,3 posto) .

Stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju najviša je od izbijanja koronakrize pred kraj prvog tromjesečja prošle godine. Prošle je godine dosegao vrhunac u svibnju s 9,3 posto, a zatim se zadržao na približno toj razini do kolovoza, zatim je pao na 8,6 posto i lagano je ponovno skočio na 8,9 posto u prosincu. U siječnju prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,2 posto.

Međutim, postoji opći konsenzus među stručnjacima da su mjere protiv korone na tržištu rada, poput subvencioniranja čekanja na posao kod kuće i rada s nepunim radnim vremenom, značajno doprinijele da nezaposlenost ne poraste značajno. Također, nisu svi dijelovi gospodarstva podjednako pogođeni, jer je nezaposlenost porasla uglavnom u pogođenijem uslužnom sektoru.

Stopa registrirane nezaposlenosti predstavlja udio registriranih nezaposlenih u ukupnom broju zaposlenih. Ohrabruju nedavna kretanja u broju registriranih nezaposlenih.

Nakon što je broj registriranih nezaposlenih u Sloveniji u veljači nakon tri mjeseca rasta opao za 3,8 posto, na 88.051, pad se nastavlja i u ožujku. Prema posljednjim dostupnim podacima, 18. ožujka na Zavodu je evidentirano 83.940 nezaposlenih osoba.

Manje ohrabrujuće su prognoze otpuštanja u nekim proizvodnim pogonima stranih tvrtki. Posljednjih dana talijanska grupa Safilo u Ormožu i američki koncern Adient u Slovenj Gradecu najavili su velika otpuštanja u Sloveniji.

Tagovi: nezaposlenost u Sloveniji, Safilo, Adient, slovenska ekonomija, slovensko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
INFLACIJA
Tabaković: Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu godine
BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da centralna banka i dalje ostaje pri oceni da će se inflacija u narednom periodu smanjivati, ali nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine.
Njemačka na rubu recesije
SUMORNO
Njemačka na rubu recesije
BERLIN - Sve više podataka iz privrede pokazuje da se ekonomija u Njemačkoj nalazi u padu. Taj trend bi se mogao pojačati, ovisno o tome koliko će teška biti iduća zima.
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
PROCJENE
Musk: Vrhunac inflacije je iza nas
NEW YORK - Multimilijareder Elon Musk je mišljenja da je najgori dio inflacije prošao te očekuje 18-mjesečnu recesiju, za koju je naveo da će biti relativno blaga.
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
TRŽIŠTE RADA
Američko tržište rada nadmašilo očekivanja
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama daleko je premašilo očekivanja u srpnju, prkoseći mnogim drugim znakovima da gospodarski oporavak gubi na snazi, izvijestilo je danas američko Ministarstvo rada.
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
POMOĆ
Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom
RIM - Italija u četvrtak planira odobriti novi paket pomoći, vrijedan 14,3 milijarde eura, s ciljem da zaštiti kompanije i kućanstva od naglog rasta troškova energije i cijena potrošačkih roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE