GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije

Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2021 / 19:18
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Podaci Zavoda za zapošljavanje pokazuju da je stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju dosegla 9,4 posto, što je 0,5 postotnih bodova više nego u prosincu. Prema statističkim regijama, stopa je bila najviša u Pomurskoj, Podravskoj i Posavskoj regiji.

Stopa registrirane nezaposlenosti za muškarce iznosila je u siječnju 8,7 posto, a za žene 10,3 posto. Stopa dugotrajne nezaposlenosti bila je 4,2 posto, a vrlo dugotrajna 2,6 posto.

Najveća stopa registrirane nezaposlenosti u prvom mjesecu ove godine bila je u područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje Murska Sobota (13,8 posto), Mariboru (11,9 posto) i Sevnici (11 posto), a najniža u područnim jedinicama Kranj (6,8 posto), Nova Gorica (6,9 posto) i Novo Mesto (7,9 posto).

Prema statističkim regijama, najviše su stope bile u Pomurskoj (13,8 posto), Podravskoj (11,3 posto) i Posavskoj (11 posto), a najniže u Gorenjskoj (6,8 posto), Gorici (6,9 posto) i Primorskoj (7,3 posto) .

Stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju najviša je od izbijanja koronakrize pred kraj prvog tromjesečja prošle godine. Prošle je godine dosegao vrhunac u svibnju s 9,3 posto, a zatim se zadržao na približno toj razini do kolovoza, zatim je pao na 8,6 posto i lagano je ponovno skočio na 8,9 posto u prosincu. U siječnju prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,2 posto.

Međutim, postoji opći konsenzus među stručnjacima da su mjere protiv korone na tržištu rada, poput subvencioniranja čekanja na posao kod kuće i rada s nepunim radnim vremenom, značajno doprinijele da nezaposlenost ne poraste značajno. Također, nisu svi dijelovi gospodarstva podjednako pogođeni, jer je nezaposlenost porasla uglavnom u pogođenijem uslužnom sektoru.

Stopa registrirane nezaposlenosti predstavlja udio registriranih nezaposlenih u ukupnom broju zaposlenih. Ohrabruju nedavna kretanja u broju registriranih nezaposlenih.

Nakon što je broj registriranih nezaposlenih u Sloveniji u veljači nakon tri mjeseca rasta opao za 3,8 posto, na 88.051, pad se nastavlja i u ožujku. Prema posljednjim dostupnim podacima, 18. ožujka na Zavodu je evidentirano 83.940 nezaposlenih osoba.

Manje ohrabrujuće su prognoze otpuštanja u nekim proizvodnim pogonima stranih tvrtki. Posljednjih dana talijanska grupa Safilo u Ormožu i američki koncern Adient u Slovenj Gradecu najavili su velika otpuštanja u Sloveniji.

Tagovi: nezaposlenost u Sloveniji, Safilo, Adient, slovenska ekonomija, slovensko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE