GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU

Studija: Njemačka bi pretrpjela ozbiljne ekonomske posljedice u slučaju napuštanja EU
SCENARIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 11:58
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka bi pretrpjela veliku gospodarsku štetu ako napusti Europsku uniju, napisali su istraživači Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u izvješću koje je objavila dpa.

Izlazak iz EU-a, napisali su ekonomisti u svojoj analizi, "namjerno bi izazvao tešku gospodarsku krizu i trajan gubitak prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj".

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično preokrenuti europsku integraciju. Po njihovom mišljenju, EU bi trebala biti samo gospodarska i interesna skupina labavo povezanih pojedinačnih država.

Istraživači s instituta sa sjedištem u Kölnu procjenjuju da se pet godina nakon izlaska Njemačke može očekivati pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,6 posto, ili oko 690 milijardi eura (751 milijardu dolara).

Oko 2,5 milijuna radnih mjesta moglo bi biti izgubljeno u petoj godini. To je otprilike jednako gubicima ekonomske dodane vrijednosti zbog pandemije koronavirusa i krize troškova energije nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Brojke se temelje na scenariju iz prošlosti, ali troškovi za budućnost bili bi slično visoki. Istraživači su izračunali što bi se dogodilo Njemačkoj da je napustila EU u isto vrijeme kad i Ujedinjeno Kraljevstvo. Glasači u Ujedinjenom Kraljevstvu odobrili su izlazak, poznatiji kao Brexit, 2016., a stupio je na snagu 2020.

Kako bi to utvrdili, prvo su analizirali ekonomski utjecaj Brexita na UK od referenduma u ljeto 2016. do 2021., a zatim su te učinke prenijeli na Njemačku – uzimajući u obzir razlike između dviju zemalja.

Utjecaj stvarnog izlaska Njemačke iz EU vjerojatno bi bio veći, prema autorima koji ukazuju na tješnje veze Njemačke s drugim državama EU i korištenje zajedničke valute eura.

Odluka o napuštanju EU-a već je dovela do gubitka rasta u Ujedinjenom Kraljevstvu prije njezine primjene 31. siječnja 2020., napisali su istraživači.

Funta je izgubila na vrijednosti u odnosu na euro, zbog čega je uvoz postao skuplji. Neizvjesnost oko budućih odnosa s EU negativno je utjecala na ulaganja. Osim toga, UK je propustila procvat trgovine unutar EU-a kao rezultat Brexita.

Iako je vlada u Londonu mogla sklopiti nove sporazume o slobodnoj trgovini s drugim zemljama, oni su u biti reproducirali sporazume EU-a s tim državama. Stoga se nisu otvorile nove mogućnosti pristupa tržištu.

UK je sklopio dva nova sporazuma s Australijom i Novim Zelandom. Međutim, britanska vlada očekuje samo vrlo mali dugoročni poticaj gospodarskoj proizvodnji: 0,08% rasta BDP-a od sporazuma s Australijom i 0,03% od sporazuma s Novim Zelandom - i oboje do 2035.

"U usporedbi s procijenjenim gubicima od 5% do 10% ekonomske proizvodnje kao rezultat Brexita, te su koristi zanemarive", napisali su autori studije.

Tagovi: NJEMAČKA, EKONOMIJA, UNIJA, IZVOZ
PROČITAJ I OVO
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
PREKVALIFIKACIJA
Svaki drugi slovenski radnik spreman na prekvalifikaciju zbog umjetne inteligencije
LJUBLJANA - Zbog dolaska umjetne inteligencije u radna okruženja i privatne živote radnika, više od polovice njih spremno je prekvalificirati se kako bi ostali konkurentni na tržištu rada, pokazuje istraživanje u kojem je sudjelovao i portal MojeDelo.com. Kod Slovenaca taj udio iznosi 35 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE