GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Studija upozorava na rastuće ekonomske rizike za njemačku izvoznu industriju

Studija upozorava na rastuće ekonomske rizike za njemačku izvoznu industriju
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 19:35
Autor: SEEbiz
BERLIN - Politički nesigurna vremena loš su znak za njemačko gospodarstvo ovisno o izvozu, a studija preporučuje tvrtkama da prilagode svoju strategiju.

Prema Institutu Prognos, tvrtki za ekonomska istraživanja i savjetovanju, njemačka izvozna industrija trebala bi se pripremiti za trajno slabljenje globalizacije.

Revitalizacija multilateralne globalne suradnje u gospodarskoj politici nije vjerojatna, pišu stručnjaci za vanjsku trgovinu u konzultantskoj tvrtki.

"Europa, a posebno Njemačka, desetljećima su imale koristi od globalizacije i prevladavajućeg gospodarskog poretka. U ovom trenutku, međutim, izgleda kao da znakovi prekogranične suradnje u najboljem slučaju upućuju na stagnaciju", napisala je tvrtka u priopćenju najavljujući studiju .

Djelomični preokret ekonomske globalizacije realan je scenarij, navode stručnjaci.

Rizici i potencijalne posljedične štete za tvrtke i gospodarstva u Europi su ogromni, posebno za Njemačku. Institut procjenjuje da se oko trećina njemačke dodane vrijednosti trenutno izvozi.

S obzirom na rastuće geopolitičke napetosti, autori ističu da iako je ostatak Europske unije najvažnije prodajno tržište, ovisnost o Kini za pojedinačne proizvode poput prijenosnih računala vrlo je velika.

Studija koju je naručilo Bavarsko industrijsko udruženje (vbw) kao upozoravajući primjer navodi pad izvoza u Rusiju od napada na Ukrajinu 2022. godine.

Međutim, Prognos procjenjuje da bi potpuno odvajanje njemačkog gospodarstva od Kine i drugih potencijalno rizičnih lokacija u kratkom roku dovelo do gubitka velikog udjela trenutnih tržišta prodaje i nabave.

Tagovi: izvoz, ekonomija, njemačka, globalizacija
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE