GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice

Švedska će ukinuti porez na plastične vrećice
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz / STA
STOCLHOLM - Švedska vlada idućeg studenog planira ukinuti porez na plastične vrećice, koji je nakon uvođenja 2020. pridonio padu njihove prodaje u zemlji. Prema Vladinoj ocjeni, uvođenje poreza donijelo je i neke negativne učinke s kojima se ne slažu ekološke organizacije koje su izrazile zabrinutost zbog predloženog ukidanja.

Uvjereni smo da građani mudro koriste plastične vrećice u svakodnevnom životu, stoga nema razloga da se dodatno oporezuju", rekla je ovog tjedna švedska ministrica za klimu Romina Pourmokhtari televiziji SVT, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Vlada je u priopćenju za javnost dodatno objasnila da u pogledu poreza, koji iznosi tri švedske krune (0,25 eura), uočavaju neke negativne učinke, poput visokih administrativnih troškova i povećane potrošnje alternativnih proizvoda poput papirnatih vrećica. Prema njihovim riječima, proizvodnja istih može zahtijevati još veću potrošnju energije i vode.

Ova skandinavska država uvela je porez na plastične vrećice 2020. godine, a podaci švedske Agencije za zaštitu okoliša pokazuju da je to pridonijelo smanjenju prodaje plastičnih vrećica u zemlji. Dok je prosječni građanin kupio 74 takve vrećice godišnje u 2019., taj je broj pao na 17 u 2022., znatno ispod cilja EU-a od 40 kupljenih vrećica po osobi godišnje do 2025.

Vladina odluka dolazi samo tjedan dana nakon što je desno orijentirana vlada, koja je prošlog listopada preuzela vlast uz potporu krajnje desnih Švedskih demokrata, objavila planove za smanjenje poreza na gorivo. Navedene odluke već izazivaju zabrinutost švedske javnosti da nova vlada poduzima korake unatrag na ovom području nakon godina pionirskih švedskih napora u provedbi politike zaštite okoliša i klime.

Kao odgovor na odluku švedske vlade, Agencija za zaštitu okoliša i Agencija za upravljanje morem i vodama upozorile su da bi smanjenje ili ukidanje poreza moglo dovesti do porasta broja plastičnih vrećica u prirodi. Istodobno se povećava rizik da se EU cilj ne postigne na vrijeme. "Porez na plastične vrećice pokazao je da su financijske mjere učinkovit način usmjeravanja potrošačke potrošnje", sažeo je priopćenje agencije za zaštitu okoliša AFP.

Tagovi: Švedska, porez na plastične vrećice, vrećice
PROČITAJ I OVO
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ORANICE
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila je 27.878 kuna za hektar, što je 283 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SNIŽENE PROGNOZE
EBRD snizio prognozu ekonomskog rasta BiH
SARAJEVO - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na prognozu iz maja.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
U PLUSU
Hrvatska ukupno u plusu s novcem iz EU-a 11,9 milijardi eura
ZAGREB - Do kraja godine Hrvatska zaključuje svoju prvu EU financijsku perspektivu, onu za razdoblje od 2014. do 2020., pri čemu će potrošiti kompletnu alokaciju sredstava za to programsko razdoblje od 12,19 milijardi eura, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, dodavši da je Hrvatska ukupno dosad u plusu s novcem iz EU-a za 11,9 milijardi eura.
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE