GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska povećala koronapotrošnju na astronomskih 50 mlrd dolara

Švedska povećala koronapotrošnju na astronomskih 50 mlrd dolara
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 19:03
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Ukupna švedska potrošnja na suzbijanje pandemije i stvaranje uvjeta za 'zeleni' oporavak dosegnut će "astronomskih" 50 milijardi dolara, objavila je u četvrtak vlada, predstavljajući novi proračun.

"To je astronomski iznos, no možemo ga izdvojiti jer smo štedjeli u dobrim vremenima”, izjavila je ministrica financija Magdalena Andersson.

"To je proračun zahvaljujući kojem će Švedska moći nastaviti putem oporavka od krize”, rekla je Andresson novinarima.

Za pandemijske mjere i podupiranje oporavka u novom je proračunu predviđen iznos od 45 milijardi švedskih kruna (5,3 milijarde dolara).

Time se ukupna državna potrošnja u koronakrizi sada procjenjuje na oko 420 milijardi švedskih kruna (50 milijardi dolara), objavila je vlada..

Švedska nije uvodila strogi lockdown, kao što su s vremena na vrijeme činile druge europske zemlje, pa je pandemijski udar u gospodarstvu bio nešto blaži i očitovao se u padu aktivnosti za umjerenih 2,8 posto u pandemijskoj 2020., podsjeća Reuters.

Vlada u Stockholmu bila je ipak primorana zbog pandemije uvesti izvanredne mjere kako bi pomogla kompanijama i građanima i pokrila sve veće troškove u zdravstvu.

Mnoge mjere u novom proračunu vlada je već najavila, podsjeća Reuters.

Programe subvencioniranja plaća zaposlenika na skraćenom radnom vremenu, osmišljene kako bi se sačuvala radna mjesta, vlada je produljila do ljeta, kao i druge mjere potpora, uključujući one za male tvrtke.

Od novih mjera vlada je odlučila s 1,8 milijardi kruna potaknuti zapošljavanje i poduprijeti obrazovne programe za mlade i strane građane.

Mnoge mjere mogle bi ponovno biti produljene, s obzirom na treći val koronavirusne zaraze, nagađa Reuters.

Vlada ima dovoljno prostora za daljnje povećanja državne potrošnje, ističe agencija, podsjećajući da švedski javni dug iznosi oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i upola je manji od europskog prosjeka.

Ministrica Andersson poručila je da neće biti potrebe za razgranatim povećanjem poreza kako bi se javne financije osnažile nakon što se gospodarstvo oporavi od krize.

"Državni se dug može smanjivati paralelno oporavku gospodarstva i dok ono raste”, pojasnila je.

Ne isključuje mogućnost podizanja poreza najbogatijima.

"Vidjeli smo da su najbogatiji u Švedskoj dodatno povećali svoj imetak, pa i njihov doprinos (u državnu blagajnu) po mom mišljenju može biti malo veći", zaključila je ministrica financija.

Tagovi: Švedska, švedska ekonomija, Magdalena Andersson
PROČITAJ I OVO
Prosječna zagrebačka plaća 8.310 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.310 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za veljaču ove godine iznosila je 8.310 kuna, što je nominalno pet posto više u odnosu na veljaču 2020., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Inflacija u SAD-u: Stopa rasta cijena najveća u dvanaest godina
RAST CIJENA
Inflacija u SAD-u: Stopa rasta cijena najveća u dvanaest godina
WASHINGTON - Temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju su u SAD-u porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina. Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.
EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
PROGNOZE
EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstvo za ovu godinu na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom.
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka
TREND
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja stabilizirala se u ožujku, nakon pada u prethodnom mjesecu, dok je u Hrvatskoj rasla ravnomjernim tempom, znatno snažnijim od prosjeka Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
KONTROVERZE
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
BRUXELLES - Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakona za spriječavanje pranja novca čija će glavna odrednica biti zabrana plaćanja gotovinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE