GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije

Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.

Vlada u Stockholmu sada očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti za 3,2 posto, za 0,2 postotna boda snažnije nego što su bili procijenili u prosincu lani.

Blago je podigla i prognozu za 2022. godinu, prema kojoj sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,8 posto.

"Procjenjujemo da ćemo se do kraja ove godine vratiti na pretpandemijsku razinu BDP-a", izjavila je novinarima ministrica financija Magdalena Andersson.

Na tim projekcijama bazirat će se novi proračun koji će biti objavljen u četvrtak.

Švedsko gospodarstvo relativno se brzo oporavilo od koronakrize koja je u 2020. bila blaža no što se u početku strahovalo.

Gospodarstvo je lani palo 2,8 posto, osjetno blaže u usporedbi s prognozama na početku pandemije kojima se predviđao dvoznamenkasti pad. Aktivnosti su u švedskom gospodarstvu u pandemijskoj godini pale blaže nego u većini drugih europskih zemalja, primjećuje Reuters.

Blaži je pad dijelom rezultat odluke Stockholma da težište mjera bude na dobrovoljnom održavanju fizičkog razmaka, umjesto na strogom povremenom zatvaranju, uobičajenom u većini Europe i u drugim nordijskim zemljama.

Aktivnosti su se oporavile u trećem tromjesečju ali su krajem godine ponovo usporile, a vlada očekuje da će rast biti slab i tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca, iako su preliminarni podaci pokazali rast aktivnosti u siječnju i veljači u odnosu na prethodni mjesec.

Poboljšani izgledi u skladu su s optimističnijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsko gospodarstvo, prema kojima bi aktivnosti u ovoj godini trebale porasti šest posto, za 0,5 postotnih bodova snažnije nego što su bili predviđali u siječnju.

Tagovi: Švedska, švedska ekonomija, švedski pristup, Riksbank, koronakriza, koronavirus u Švedskoj
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE