GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije

Švedska vlada blago podigla procjene rasta ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
STOCKHOLM - Švedsko gospodarstvo ove će godine rasti brže no što se očekivalo unatoč novim strožim mjerama uvedenim radi suzbijanja trećeg vala koronavirusne zaraze, pokazuju u ponedjeljak najnovije projekcije vlade.

Vlada u Stockholmu sada očekuje da će gospodarstvo ove godine porasti za 3,2 posto, za 0,2 postotna boda snažnije nego što su bili procijenili u prosincu lani.

Blago je podigla i prognozu za 2022. godinu, prema kojoj sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,8 posto.

"Procjenjujemo da ćemo se do kraja ove godine vratiti na pretpandemijsku razinu BDP-a", izjavila je novinarima ministrica financija Magdalena Andersson.

Na tim projekcijama bazirat će se novi proračun koji će biti objavljen u četvrtak.

Švedsko gospodarstvo relativno se brzo oporavilo od koronakrize koja je u 2020. bila blaža no što se u početku strahovalo.

Gospodarstvo je lani palo 2,8 posto, osjetno blaže u usporedbi s prognozama na početku pandemije kojima se predviđao dvoznamenkasti pad. Aktivnosti su u švedskom gospodarstvu u pandemijskoj godini pale blaže nego u većini drugih europskih zemalja, primjećuje Reuters.

Blaži je pad dijelom rezultat odluke Stockholma da težište mjera bude na dobrovoljnom održavanju fizičkog razmaka, umjesto na strogom povremenom zatvaranju, uobičajenom u većini Europe i u drugim nordijskim zemljama.

Aktivnosti su se oporavile u trećem tromjesečju ali su krajem godine ponovo usporile, a vlada očekuje da će rast biti slab i tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca, iako su preliminarni podaci pokazali rast aktivnosti u siječnju i veljači u odnosu na prethodni mjesec.

Poboljšani izgledi u skladu su s optimističnijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsko gospodarstvo, prema kojima bi aktivnosti u ovoj godini trebale porasti šest posto, za 0,5 postotnih bodova snažnije nego što su bili predviđali u siječnju.

Tagovi: Švedska, švedska ekonomija, švedski pristup, Riksbank, koronakriza, koronavirus u Švedskoj
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE