GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švedski pristup nije pretjerano pomogao njihovoj ekonomiji

Švedski pristup nije pretjerano pomogao njihovoj ekonomiji
PROJEKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 20:32
Autor: Siniša Malus
STOCKHOLM - Švedskoj je specifičan pristup borbi protiv koronavirusa donio mnogo pozornosti proteklih tjedana.

Bez karantena, samo s labavim mjerama opreza ovih su dana dobili i pohvale Svjetske zdravstvene organizacije.

No, njihovoj ekonomiji to izgleda neće pretjerano pomoći.

Švedska centralna banka, Riksbank, dala je dva moguća scenarija za ekonomske izglede do 2020. godine, koja je rekla da "ovise o tome koliko dugo se širi zaraza i koliko dugo vrijede ograničenja koja će ga usporiti". Oba su moguća ekonomska ishoda mračna.

U prvom scenariju, bruto domaći proizvod past će 6,9% u 2020. godini, da bi porastao 4,6% u 2021. U negativnijoj prognozi, BDP bi se mogao smanjiti za 9,7% i oporavak će biti sporiji, s rastom gospodarstva od samo 1,7 posto u 2021.

U prvom scenariju, Riksbank je predvidjela da bi nezaposlenost 2020. mogla dostići 8,8%, sa 7,2% trenutno, a u najgorem slučaju mogla bi doseći 10,1%.

"U oba scenarija proizvodnja počinje naglo padati, i to više nego tijekom financijske krize. Snažni pad cijena nafte i električne energije doprinijet će niskoj inflaciji ove godine ", rekla je Riksbank.

Predviđa da će stopa inflacije u oba scenarija ostati na 0,6% u 2020. godini.

Projekcije rasta otrežnjuju zemlju koja je nastojala ublažiti ekonomski utjecaj koronavirusa ne zaustavljajući svoje gospodarstvo poput ostatka Europe. Zatvaranja u Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji, usmjerena na spašavanje bezbrojnih života, sve su teško pogodila njihova gospodarstva.

Međunarodni monetarni fond predvidio je ranije u travnju da će Njemačka i Velika Britanija ove godine imati ekonomski pad od 6,5%, odnosno 7%. Očekuje se da će Francuska imati pad od 7,2%, Španjolska 8%, a Italija čak 9,1%.

Očekuje se da će i susjedi Švedske Finska i Danska, koji su također uveli karantenu, također vidjeti ekonomski pad od 6%, odnosno 6.5%.

Foto: Getty Images

Tagovi: Švedska, švedska ekonomija, švedski pristup, Riksbannk, koronakriza, koronavirus u Švedskoj
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE