GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska banka pomaže Srbiji u upravljanju fiskalnim rizicima

Svetska banka pomaže Srbiji u upravljanju fiskalnim rizicima
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Svetska banka je pokrenula novi savetodavni projekat sa ciljem da podrži Srbiju u daljem jačanju otpornosti na fiskalne rizike i smanjenju osetljivosti nafiskalne i ekonomske šokove.

Taj projekat će pomoći Ministarstvu finansija da osnaži propise i institucije radi boljeg upravljanja fiskalnim rizicima, navodi se u saopštenju Svetske banke.U okviru Projekta će se uspostaviti saradnja sa Ministarstvom u cilju izrade modela rizika i mehanizama za upravljanje njima, a radiće se i na unapredjenju tehničkih kapaciteta, kako Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu, tako i lokalnih samouprava sa kojima on saradjuje.

Projekat predstavlja inicijativu u okviru Programa za upravljanje državnim dugom i rizikom (GDRM) Svetske banke, koji finansira švajcarski Državni sekretarijat za privredu (SECO).

Kako je istakla Svetska banka, Srbija se u proteklih 15 godina suočila sa brojnim fiskalnim rizicima koji su negativno uticali na njenu ekonomiju. Medju njima su globalna ekonomska kriza iz 2008, stečajevi više poslovnih banaka, katastrofalne poplave iz 2014, spasavanje većeg broja javnih preduzeća iz finansijskih teškoća, a sada i globalna pandemija.

“Svaki fiskalni rizik koji se materijalizuje postaje opterećenje za državni budžet i fiskalnu poziciju, zbog čega je funkcionalan sistem monitoringa ključ za održanje stabilnosti javnih finansija”, rekao je pomoćnik ministra finansija u Sektoru za praćenje fiskalnih rizika Branimir Gajić.

Dodao je da je marta 2019. formiran Sektor za praćenje fiskalnih rizika, zadužen za analiziranje fiskalnih rizika u upravljanje njima, i zagovarano je pokretanje ovog novog Projekta za upravljanje fiskalnim rizikom pod okriljem programa GDRM kako bi se dodatno unapredili tehnički kapaciteti.

Naveden je primer da su poplave iz 2014. prouzrokovale privredi, poljoprivrednim gazdinstvima, školama, zdravstvenim ustanovama, stambenim objektima i ključnoj infrastrukturi značajnu štetu i ekonomske gubitke čiji se iznos procenjuje na 1,7 milijardi evra, odnosno 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije. Pored toga, za hitno reagovanje na ovu elementarnu nepogodu i obnovu nakon nje bilo je potrebno još 1,3 milijarde evra.

“Sadašnja pandemija kovida-19 ponovo je ukazala na potrebu za pomnim praćenjem različitih fiskalnih rizika i usvajanjem strategija za njihovo ublažavanje”, izjavio je šef Кancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva (Stephen Ndegwa).

On je ocenio da će novi Projekat za upravljanje fiskalnim rizikom biti deo reformi namenjenih povratku srpske privrede na put održivog razvoja.

Usled pokretanja ovog novog savetodavnog projekta u Srbiji, SECO će povećati budžet programa GDRM za 1,5 miliona dolara.

“Prepoznavanje fiskalnih rizika i proaktivno upravljanje njima, i to korišćenjem mera za smanjenje rizika, osiguranja i drugih mehanizama, pomaže državama da uštede javna sredstva i bolje zaštite svoje gradjane”, rekla je direktorka Odeljenja za makroekonomsku podršku u SECO-u. Rozmari Šlup (Rosmarie Schlup).

Program GDRM pruža posebno prilagodjene usluge tehničke podrške zemljama srednjeg nivoa prihoda, u kojima živi 75 odsto siromašnih na globalnom nivou.

Vlade tih država često su suočene sa jedinstvenim skupom fiskalnih izazova, budući da moraju da obezbede finansiranje svojih budžeta po najnižoj mogućoj ceni, i to često uz ograničene ljudske i tehničke kapacitete. Program GDRM im pomaže da polože održive temelje za upravljanje dugom irizikom i na taj način umanje svoju osetljivost na finansijske šokove, ističe se u saopštenju Svetske banke.

Tagovi: Svetska banka, fiskalni rizici, Vlada Srbije, javna preduzeća
PROČITAJ I OVO
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
RAST
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 32 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 11 posto uodnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere
SKRIVENI TROŠKOVI
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere

ZAGREB - Otkako je nastupila cijela drama s uvođenjem naplate PDV-a na pakete male vrijednosti, one do 22 eura, potrošači su poprilično izgubljeni u računicama koliko će ih njihovi donedavno jeftini paketi iz Kine na kraju koštati, a kako vrijeme prolazi, sve se veći broj njih susreće s naknadama za koje uopće nisu znali da ih trebaju platiti.

Proizvodne aktivnosti u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone
PRITISAK
Proizvodne aktivnosti u Aziji pod pritiskom viših troškova i delta soja korone


TOKIO - Proizvodne aktivnosti azijskih gospodarstava u srpnju su se snažno pale pod pritiskom rasta ulaznih troškova i novog vala širenja zaraze koronavirusa, što je zasjenilo solidnu globalnu potražnju i upozorilo na krhak oporavk u toj regiji.

Eurozona izašla iz recesije, američki BDP na razinama prije pandemije
BDP
Eurozona izašla iz recesije, američki BDP na razinama prije pandemije
ZAGREB - Prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju izašlo iz recesije, dok je američko dosegnulo razine od prije pandemije.
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE