GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svibanjski signali najavljuju snažan rast BDP-a u drugom kvartalu

Svibanjski signali najavljuju snažan rast BDP-a u drugom kvartalu
SNAŽAN OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 07:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, prema najnovijim podacima DZS-a, snažan rast prometa u trgovini na malo i obujma industrijske proizvodnje u travnju nastavljen je i tijekom svibnja na godišnjoj razini, što potvrđuje nastavak oporavka gospodarske aktivnosti.

Uz mjesečni pad za 2,0%, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je 15,8% godišnje. Nastavljen je tako rast šesti mjesec za redom iako nešto blažom dinamikom u odnosu na travanj kada je godišnja stopa rasta bila najviša do sada zabilježena (+17,3%).

Prema Glavnim industrijskim grupacijama pad na mjesečnoj razini zabilježen je kod svih kategorija, a najizraženiji je bio kod Trajnih proizvoda za široku potrošnju (-8,8%) te Energije (-8,4%). S druge strane, s izuzetkom Energije gdje je zabilježena godišnja stopa rasta od 2,5%, kod svih ostalih kategorija zabilježene su visoke dvoznamenkaste godišnje stope rasta, Intermedijarni proizvodi 20,5%, Kapitalni proizvodi 22,6%, Trajni proizvodi za široku potrošnju 36% te Netrajni proizvodi za široku potrošnju 13% u odnosu na svibanj 2020.

Promatrano prema djelatnostima, prerađivačka industrija koja čini preko 80% ukupne proizvodnje u svibnju je bila 18,4% viša na godišnjoj razini dok je u razdoblju od siječnja do svibnja rast iznosio 10,1% (kalendarski prilagođeni indeksi). Pri tome je proizvodnja prehrambenih proizvoda s najvećim udjelom u strukturi (15,63% u svibnju) godišnje bila viša za 14,8% (+6% u kumulativnom razdoblju).

Naposljetku rast prisutan posljednjih mjeseci rezultirao je i razmjerno snažnim rastom obujma industrijske proizvodnje u razdoblju od siječnja do svibnja u odnosu na isto razdoblje 2020. On je prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 9,9%, a prema izvornim indeksima 9%.

Uz ubrzanje realne mjesečne stope rasta na 6,4% promet u trgovini na malo u svibnju bio je viši za realnih 16,5% (19,5% nominalno) u odnosu na svibanj 2020.

Pri tome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 11,2%, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 18,2%.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do svibnja promet u maloprodaji realno je viši za 13% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Svi visokofrekventni pokazatelji već sada sugeriraju nastavak pozitivnih trendova i snažan rast u drugom tromjesečju te ohrabruju očekivanja o snažnom oporavku gospodarstva čak i unatoč visokoj razini neizvjesnosti.

Uz učinak baznog razdoblja, posljedica je to i nastavka oporavka, na što upućuju podaci o fiskalizaciji te jačanje domaće i inozemne potražnje. Rast trgovine na malo dodatno je podržan trendovima na tržištu rada, koji osim polaganog rasta zaposlenosti obilježava i nastavak rasta plaća. Uz to treba biti svjestan da je Hrvatska i tijekom svibnja imala jedna od najblažih epidemioloških mjera u Europskoj uniji, a optimizam se pojačavao s izglednom normalizacijom putovanja.

Tagovi: industrijska proizvodnja, maloprodaja, potrošnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE