GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Švicarska ekonomija skromno porasla u trećem kvartalu

Švicarska ekonomija skromno porasla u trećem kvartalu
SKROMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2022 / 18:03
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarsko gospodarstvo skromno je poraslo u trećem tromjesečju, u okruženju visoke inflacije koja je prigušila potrošnju građana, pokazali su u utorak podaci ministarstva gospodarstva (SECO).

U tri mjeseca do kraja rujna bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za samo 0,2 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem, kada je prema revidiranim podacima uvećan 0,1 posto.

U usporedbi s trećim kvartalom prošle godine BDP je porastao također skromnih 0,5 posto, znatno usporivši na godišnjoj razini, nakon 2,2-postotnog povećanja u razdoblju od travnja do lipnja.

Podršku BDP-u pružila je blago povećana potrošnja kućanstava, unatoč relativno visokoj inflaciji. Potaknuta potrošnjom na stanovanje i energiju te na aktivnosti u slobodno vrijeme i na putovanja, uvećana je za 0,7 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za skromnih 0,2 posto, pokazali su podaci ministarstva.

Značajan oslonac bila su i ulaganja u opremu i softver, ubrzavši po stopi od 2,1 posto, u okruženju ublaženih uskih grla u globalnim lancima nabave.

Ulaganja u građevinskom sektoru ponovo su smanjena, i to dva posto, snažnije nego u prethodnom tromjesečju, pokazuju podaci ministarstva.


U jesenskim gospodarskim projekcijama vlada u Bernu prognozirala je rast BDP-a u ovoj godini za dva posto, ističući napetu energetsku situaciju i rastuću inflaciju. U idućoj godini gospodarstvo bi trebalo snažno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od samo 1,1 posto.

Tagovi: Švicarska ekonomija, Švicarska
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
USPORAVANJE
Inflacija u Japanu u travnju usporila na 2,2 posto
TOKYO - Japan je u travnju zabilježio drugo uzastopno usporavanje inflacije. Potrošačke cijene, isključujući cijene svježe hrane, u travnju su na godišnjoj razini porasle za 2,2 posto, nakon što su u ožujku porasle za 2,6 posto.
U javnom sektoru plaće porasle za trećinu, u privatnom ni blizu
USPOREDBE
U javnom sektoru plaće porasle za trećinu, u privatnom ni blizu
ZAGREB - Neto plaća u javnom sektoru rasla je za 33 posto u odnosu na lani pa je u ožujku iznosila gotovo 1700 eura - istovremeno, privatni sektor ne prati taj rast pa su razlike sve veće, kao i nezadovoljstvo.
Umjetna inteligencija zamjenjuje tri milijuna radnih mjesta u Njemačkoj
VELIKE PROMJENE
Umjetna inteligencija zamjenjuje tri milijuna radnih mjesta u Njemačkoj
BERLIN - S brzim uvođenjem sustava umjetne inteligencije (AI) u tvrtke, mnogi zaposlenici u Njemačkoj moraju se pripremiti za ozbiljne profesionalne promjene.
Raste poslovna aktivnost u eurozoni
SIGNALI
Raste poslovna aktivnost u eurozoni
FRANKFURT - Poslovna aktivnost u eurozoni ubrzala je u svibnju, oslonjena na stabilan rast u uslužnom sektoru i naznake stabilizacije u industriji, pokazalo je preliminarno istraživanje S&P Globala.
JPMorgan: Kina se ne može ignorirati
OCJENE
JPMorgan: Kina se ne može ignorirati
NEW YORK - Kina je prevelika da bi bila stavljena po strani, a investitori "moraju ondje poslovati", rekao je u četvrtak izvršni direktor JPMorgan Asia Pacific Sjoerd Leenart, dodajući da je ta zemlja postala druga svjetska sila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE