GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Istočnoj Aziji i Pacifiku prijeti recesija

Svjetska banka: Istočnoj Aziji i Pacifiku prijeti recesija
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zemlje istočne Azije i Pacifika suočene su s recesijom budući da su aktivnosti njihovih gospodarstava gotovo stale zbog pandemije koronavirusa, objavila je u utorak Svjetska banka.

Čini se da su značajne gospodarske teškoće neizbježne u regiji koja je prije epidemije koronavirusa bilježila stope rasta među najvišima u svijetu, upozorila je Svjetska banka u najnovijem izvješću.

Iako su istočnoazijska gospodarstva u razvoju u 2019. ostvarila rast od procijenjenih 5,8 posto, u ovoj im godini prijeti pad od 2,8 posto ako nepopustljiva pandemija primora zemlje na dugotrajne karantene i ograniči poslovanje kompanija diljem svijeta.

Ako pandemija uskoro popusti i gospodarske aktivnosti u kratkom roku iznova krenu, ta bi gospodarstva prema najboljem scenariju mogla ostvariti relativno mlaki rast od 1,3 posto, procjenjuju u Svjetskoj banci.

Rast u Kini kretat će se u rasponu od 0,1 do 2,3 posto, što će teško pogoditi susjedne zemlje, ovisne o trgovini s drugim gospodarstvom svijeta i o kineskim investicijama.

Najranjivije zemlje pritisnute su slabim sustavima kontrole bolesti i njihove prevencije, ističu u Svjetskoj banci.

S recesijom će se suočiti i zemlje snažno oslonjene na trgovinu, turizam i sirovine, upozoravaju.

Malezijsko gospodarstvo moglo bi potonuti za 4,6 posto, tajlandsko snažnih pet posto a indonezijsko 3,5 posto, predviđa Svjetska banka.

U Kambodži, Mjanmaru i Vijetnamu, slabije razvijenim gospodarstvima koja su godišnje rasla po stopi od oko sedam posto, gospodarske aktivnosti prema najcrnjem scenariju mogu usporiti na jedan do dva posto.

U Svjetskoj banci strahuju da će se ove godine iz siromaštva u toj regiji izvući gotovo 24 milijuna manje ljudi nego što se ranije predviđalo.

Prema najgorem bi pak scenariju u toj regiji u siromaštvo moglo zapasti dodatnih 11 milijuna ljudi, upozoravaju.

Tagovi: Svjetska banka, recesija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE