GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Neodrživa razina duga u brojnim državama

Svjetska banka: Neodrživa razina duga u brojnim državama
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - David Malpass, predsjednik Svjetske banke, primijetio je da se sve više zemalja širom svijeta suočava s velikim problemima zaduživanja.

Prvi čovjek Svjetske banke smatra da bi to pitanje trebalo riješiti što prije. Pozvao je na restrukturiranje duga i fokus na ulaganje u gospodarstvo za vrijeme nakon završetka pandemije.

Kao što je Malpass rekao, svjetska ekonomija našla se u teškoj situaciji. Opisao je razinu duga u mnogim zemljama kao neodrživu, a situacija se s vremenom samo pogoršava.

“S obzirom na to da su kratkoročne i dugoročne kamatne stope znatno pale, moramo pronaći načine za prilagodbu tereta duga. Moramo raditi na tome da što više smanjimo teret duga za ljude u siromašnijim zemljama ”, rekao je Malpass.

Malpass je istaknuo da se u trenutnoj situaciji rizik od povećanja zadanih vrijednosti značajno povećao, dok se povećava i stopa siromaštva stanovništva u zemljama u razvoju. Svjetska banka, čiji je cilj također povećati prosječne dohotke u zemljama širom svijeta, zbog trenutne situacije ne može slijediti taj cilj.

Malpass dodaje da je problem uglavnom u postojećim mehanizmima koji uzrokuju nakupljanje imovine kod onih koji je već imaju, dok se premalo radi na njenoj ravnomjernijoj raspodjeli među ljudima. Istaknuo je važnost usredotočenosti na pomoć malim poduzećima koja su odgovorna za mnoge inovacije. Naime, države su previše usredotočene na financiranje velikih tvrtki, dok su male tvrtke u ovoj situaciji u nemilosti i prolaze kroz vrlo teško razdoblje.

Malpass je zaključio da će trebati proći godine prije nego što ljudi koji su trenutno na dnu ljestvice dohotka mogu uočiti poboljšanje svoje financijske situacije.

Tagovi: Svjetska banka, David Malpass, zaduženost
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE