GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice

Svjetska banka otkazala izvješće Doing Business zbog namještanja ljestvice
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 14:20
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka otkazala je objavu izvješća o regulativi poslovanja u zemljama širom svijeta nakon što je istraga razotkrila "neprimjereni pritisak" čelnika pri sastavljanju ljestvice i sporni plasman Kine, ali i Saudijske Arabije, UAE-a i Azerbajdžana.

SB je nakon internih izvješća u lipnju 2020. o "nepravilnosti podataka" u (izvješćima) Doing Business 2018 i 2020 inicirao niz analiza i revizija, i uprava je danas na temelju njihovih rezultata odlučila prekinuti njihovu objavu, stoji u priopćenju, objavljenom u četvrtak.

Interna revizija i istraga odvjetničkog ureda WilmerHalea otvorili su "etička pitanja, uključujući ona o ponašanju bivših dužnosnika odbora i sadašnjih i nekadašnjih zaposlenika SB-a", navode u SB-u.

Odvjetnički ured WilmerHale proveo je istragu kako bi utvrdio kako su neprimjereno izmijenjeni podaci za Kinu, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Azerbajdžan.

Utvrdili su "izravan i neizravan pritisak" viših dužnosnika u uredu tadašnjeg predsjednika SB-a Jima Yonga Kima da se promijeni metodologija i poboljša plasman Kine, vjerojatno po njegovim uputama.

Kim je tada zajedno s tadašnjom izvršnom direktoricom SB-a Kristalinom Georgievom, danas čelnicom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vodio pregovore o dokapitalizaciji SB-a i željeli su podršku Pekinga.

Georgieva i njezin ključni savjetnik Simeon Djankov navodno su podvrgavali pritisku službenike SB-a kako bi "unijeli konkretne izmjene u kineske podatke" i poboljšali plasman Kine na ljestvici u sklopu izvješća Doing Business upravo u vrijeme te kampanje.

Kina je nakon metodoloških izmjena u konačnoj verziji izvješća iz 2017. godine bila plasirana za sedam mjesta bolje nego u njegovoj prvoj verziji, završivši na 78. mjestu.

SB je pak 2018. objavio povećanje kapitala za 13 milijardi dolara, čime je udio Kine povećan sa 4,68 na 6,01 posto.

Georgieva, aktualna čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je u priopćenju, objavljenom u četvrtak, da se ne slaže sa zaključcima i tumačenjima izvješća, dodavši da je o njima izvijestila izvršni odbor MMF-a.

Nekadašnji čelnik SB-a nije odgovorio na upit Reutersa da komentira rezultate istrage, a agencija nije odmah uspjela kontaktirati Djankova.

Istražitelji su izdvojili i pritiske povezane s podacima koji su odredili plasman Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Azerbajdžana u "Doing Business 2020", objavljenom prošle godine, ali nisu našli dokaze upletenosti čelnika SB-a u te izmjene.

Dužnosnici Saudijske Arabije smatrali su da autori SB-ovog izvješće ne uzima u obzir, kako su tvrdili, uspješne reforme, navodi odvjetnički ured u izvješću.

Saudijska Arabija popela se u spornom izvješću za 30 mjesta, na 62. mjesto.

"Poradit ćemo u budućnosti na novom pristupu u ocjenjivanju poslovne i investicijske klime", poručili su iz Svjetske banke.

Neprofitna udruga Oxfam izrazila je zadovoljstvo odlukom Svjetske banke o obustavi izvješća o uvjetima poslovanja, istaknuvši da su kroz dugo razdoblje poticali vlade da demontiraju zakonsku zaštitu radnika i smanjuju poreze kompanijama kako bi poboljšale plasman na ljestvici.

Nekadašnji šef SB-a Paul Romer prvi je izrazio sumnju u objektivnost izvješća "Doing Business", još 2018. godine, ustvrdivši da je plasman Čilea možda bio pod utjecajem činjenica da je na predsjedničkoj dužnosti socijalistkinja Michelle Bachelet.

Ubrzo nakon tog istupa Rometr je otišao iz Svjetske banke, podsjeća Reuters.

Tagovi: Svjetska banka, Doing Business, Jim Yong Kim, Kristalina Georgieva
PROČITAJ I OVO
EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
PRAVILA
EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila, koja među inim propisuju granice proračunskog deficita i javnog duga, a koja su zbog suočavanja s posljedicama pandemije koronavirusa suspendirana do kraja 2022. godine.
Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
KAMATNE STOPE
Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali da je vrlo teško pretpostaviti kad će se i kojim tempom to događati.
Novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će biti plaćen trošak režija
REGULATIVA
Novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će biti plaćen trošak režija
ZAGREB - Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga jučer dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada.
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
LOŠ PODATAK
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
PEKING - Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao je 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE