GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka poboljšala procjene rasta ruske ekonomije

Svjetska banka poboljšala procjene rasta ruske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 11:49
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Svjetska banka (SB) povisila je procjene rasta ruskog gospodarstva u 2021. i 2022. godini, predviđajući jačanje povjerenja kompanija i potrošača, iako će oporavak ovisiti o uspješnom suzbijanju pandemije novog koronavirusa.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porast će ove godine za 2,9 posto a iduće za 3,2 posto, procjenjuje SB u izvješću objavljenom u srijedu. U prosincu bili su prognozirali da će porasti 2,6 odnosno tri posto.

U 2020. godini rusko je gospodarstvo zbog pandemije novog koronavirusa palo 3,1 posto, najsnažnije u 11 godina, no blaže no što su predviđali Svjetska banka i drugi ekonomisti.

"Uz pretpostavku da Rusiju neće zahvatiti treći val koronavirusne zaraze, povjerenje potrošača i kompanija trebalo bi ojačati, čime bi se utro put postupnom gospodarskom oporavku”, procjenjuju u SB-u.

Zamjenica ministra zdravstva Tatjana Semjonova upozorila je jučer da je Rusiju zahvatio treći val širenja koronavirusa, prema izvješću ruske novinske agencije Tass.

Ruski gospodarski izgledi suočeni su sa značajnim rizicima, napominje SB, koji uključuju moguće pogoršanje kvalitete imovine banaka, kolebanje građana u vezi cijepljenja i moguću slabiju efikasnost cjepiva no što se očekivalo.

Rusija je masovno počela cijepiti građane u prosincu lani, podsjeća Reuters.

"Oporavak će u bliskoj budućnosti ovisiti o suzbijanju pandemije, a dugoročni gospodarski izgledi ovisit će o poticanju potencijalnog rasta", naglasila je Svjetska banka.

Vlada bi potencijalni rast mogla potaknuti diversifikacijom gospodarstva, smanjenim utjecajem države na gospodarstvo, jamčenjem istih uvjeta za sve aktere u privatnom sektoru, poboljšanim upravljanjem i korištenjem prednosti koje se otvaraju promjenama globalnih lanaca vrijednosti.

U nedavnom intervjuu Reutersu, SB je Rusiji preporučio da raspetlja složenu mrežu zakona i potiče poslovnu kulturu koja bi ulagačima ulijevala veću sigurnost želi li ponovno privući izravna strana ulaganja.

Tagovi: Svjetska banka, ruska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
ARANŽMAN
Usvojen aranžman MMF-a i Srbije
BEOGRAD - Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima
PODRŠKA
Srbija: 45 miliona dinara za podršku startupovima i smart city centrima

BEOGRAD - Vlada Srbije će iz budžeta izdvojiti sredstva za program podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara u 2021. godini. Ukupan iznos državne podrške je 45.000.000 dinara.

Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE