GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka poboljšala prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog BDP-a

Svjetska banka poboljšala prognozu ovogodišnjeg rasta globalnog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 18:32
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Svjetska banka poboljšala je prognozu rasta globalnog gospodarstva za ovu godinu, i to za 0,2 postotna boda na 2,6 posto. Porast je uglavnom posljedica otporne privatne potrošnje u SAD-u.

Očekivanja za sljedeću godinu za svijet ostala su na 2,7 posto rasta, što je inače ispod prosječne stope od 3,1 posto iz razdoblja prije pandemije.

Prema posljednjoj procjeni Svjetske banke, razvijena će gospodarstva ove godine ostvariti rast od 1,5 posto, nakon što se u siječnju predviđao rast od 1,2 posto. Povećanje prognoze gotovo je u potpunosti posljedica poboljšanih izgleda za SAD, sažima prognozu francuska novinska agencija AFP.

Svjetska banka predviđa da će američki bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 2,5 posto, što je čak 0,9 postotnih bodova više nego što je predviđala u siječanjskoj prognozi. Na korekcije se odlučila na račun snažne privatne i javne potrošnje u najvećem gospodarstvu svijeta, kao i zbog sve manjeg uvoza.

Upravo je poboljšanje američke prognoze rasta odgovorno za 80 posto boljih izgleda za globalni BDP, rekao je danas novinarima Ayhan Kose, zamjenik glavnog ekonomista Svjetske banke.

Očekuje se da će europodručje imati gospodarski rast od 0,7% ove godine i 1,4% sljedeće godine. Prognoza za ovu godinu tako nije mijenjana, ali je za 2025. korigirana naniže – za 0,2 postotna boda.

Organizacija je također poboljšala izglede za Kinu. Tamo se ove godine očekuje rast BDP-a od 4,8 posto, što je 0,3 postotna boda više od prethodne procjene. Ipak, i dalje postoji zabrinutost za stanje tamošnjeg sektora nekretnina, koji je glavni uzrok usporavanja gospodarskog rasta.

Očekuje se da će ove godine brzorastuće zemlje i zemlje u razvoju zabilježiti rast BDP-a od 4,0 posto, što je malo iznad siječanjske prognoze.

"Rast svjetskog gospodarstva na nižim je razinama nego prije 2020.", posljednju je ekonomsku prognozu popratio glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill, dodavši da su izgledi za najsiromašnija gospodarstva "još više zabrinjavajući".

"Tamo se suočavaju s problemima otplate duga, ograničenim mogućnostima trgovine i skupim klimatskim događajima", upozorio je. Bit će potrebno pronaći načine za privlačenje novih privatnih investicija i smanjenje javnog duga, poručio je.

Tagovi: Svjetska banka , bdp, globalni bdp
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE