GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 23:00
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.

Za trećinu tih zemalja BDP po stanovniku sada je niži nego prije pandemije covida-19 - stoji u izvješću koje je danas objavila Svjetska banka o zemljama koje bi mogle imati koristi od darova ili zajmova Međunarodne udruge za razvoj (IDA) - podružnice Svjetske banke pod povoljnim uvjetima.

"Dobrobit tih zemalja nužna je za dugoročni prosperitet svijeta. Današnje tri ekonomske sile - Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od IDA zajmova" - podsjetio je glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill.

Rekao je da su sve tri zemlje napredovale, iskorijenile ekstremno siromaštvo i poboljšale životni standard.

Zemlje koje danas financira IDA imaju potencijal učiniti isto uz međunarodnu pomoć, dodao je.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stupnjem ekstremnog siromaštva osam puta većim od svjetskog prosjeka. Gotovo 25 posto stanovništva u tim zemljama živi s manje od 2,15 dolara dnevno, a 90 posto ljudi suočenih s glađu ili pothranjenošću u svijetu koncentrirano je u tim zemljama, koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i na istoku ili južne Azije.

U izvješću se predlaže jačanje doprinosa međunarodnih financijskih institucija kako bi im se pomoglo i surađivalo u vezi s velikim svjetskim problemima poput klimatskog zatopljenja koje posebno pogađa te zemlje, kao i značajno povećanje financijske potpore.

Pomoć zemljama u razvoju, posebice onima koje su trenutačno u dužničkoj krizi ili u opasnosti da upadnu u nju, bit će među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ovog tjedna u Washingtonu.

Tagovi: svjetska banka, bogati, siromašni
PROČITAJ I OVO
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
SIGNALI
Ifo: Optimizam u gospodarstvu suzdržaniji nego među ekonomistima
BERLIN - Njemački ekonomisti stalno su uvjereni da će se domaće gospodarstvo izvući iz krize. No, put do početka oporavka stalno se produljuje, pokazuje novo izdanje barometra gospodarskih očekivanja minhenskog instituta Ifo.
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
SIGNALI
Stagnira raspoloženje u njemačkoj ekonomiji
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu u svibnju je stagniralo. Pokazatelj gospodarske klime koji izračunava minhenski institut Ifo ostao je na 89,3 boda.
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
TREND
Kineskoj industriji ove godine ide bolje
PEKING - Dobit kineske industrije u prva četiri mjeseca ove godine bila je 4,3 posto veća nego u istom razdoblju lani.
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
RASHODI
Povećanje plaća snažno podiglo rashode državnog proračuna u prvom kvartalu
ANALIZA - Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva financija, prema metodologiji računskog plana, u prvom tromjesečju 2024. snažan rast rashoda od 21,7% ili 1,3 mlrd eura prvenstveno je posljedica rasta rashoda za bruto plaće državnih i javnih službenika te rasta rashoda za mirovine koji su zajedno zaslužni za preko polovice rasta rashoda.
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE