GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetska banka ublažila procjenu pada hrvatskog BDP-a u 2020.

Svjetska banka ublažila procjenu pada hrvatskog BDP-a u 2020.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo palo je u 2020. godini 8,6 posto, izvijestila je u utorak Svjetska banka, ublaživši i procjenu pada svjetskog gospodarstva i upozorivši vlade širom svijeta da su za oporavak ključni cijepljenje protiv covida 19 i investicije.

Prošlog ljeta SB je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u godini pandemije koronavirusa pasti 9,3 posto.

U 2021. godini BDP bi trebao porasti 5,4 posto, prognoziraju u Svjetskoj banci, potvrđujući prognozu iz prošlog lipnja.

U 2022. godini rast bi trebao usporiti na 4,2 posto, što znači da bi se gospodarstvo trebalo vratiti na pretpandemijsku razinu pred kraj iduće godine.

Širenje zaraze najteže je u regiji Europe i Azije pogodilo zemlje sa snažnom trgovinskom razmjenom ili financijskim vezama s eurozonom i one ovisne o uslugama i turizmu, uključujući Hrvatsku, Kosovo i Crnu Goru, ističu u SB-u.

Pandemija covida 19 proizvela je zdravstvenu i ekonomsku krizu u regiji, a broj zaraženih naglo je porastao u četvrtom tromjesečju 2020., prisiljavajući vlade na produljenje ili opetovano uvođenje mjera suzbijanja pandemije, podsjećaju.

Izgubljeni milijuni radnih mjesta

Vlade gotovo svih zemalja usvojile su mjere fiskalne potpore, ali pandemija je unatoč tome u prva tri tromjesečja 2020. prouzročila gubitak milijuna radnih mjesta, a broj nezaposlenih posebno je snažno porastao u srednjoj Europi i Rusiji, primjećuju u Svjetskoj banci.

Gospodarstvo je u regiji Europe i Azije u 2020. godini palo 2,9 posto, pri čemu je dvije trećine zemalja bilježilo dublji pad aktivnosti nego u vrijeme financijske krize.

U 2021. trebalo bi porasti umjerenih 3,3 posto, pod pretpostavkom o distribuciji učinkovitog cjepiva početkom godine u razvijenim i velikim gospodarstvima u nastajanju i u razvoju, uključujući Rusiju, te u ostalima u nastavku godine, napominju.

Pretpostavka je za ostvarivanje prognozirane stope rasta i da u regiji ponovo ne buknu geopolitičke napetosti, napominju u SB-u.

Čeka se oporavak eurozone

U srednjoj Europi rast bi se trebao stabilizirati na 3,6 posto, poduprt oporavkom trgovine koji će pratiti oporavak aktivnosti u eurozoni, uz prognoziranu stopu rasta u ovoj godini od 3,6 posto.

U 2020. gospodarstvo eurozone palo je prema procjenama SB-a 7,4 posto.

Iznimne mjere potpore gospodarstvu trebale bi se u regiji Europe i Azije protegnuti na cijelu 2021. godinu, drže u Svjetskoj banci.

Kratkoročni su izgledi za regiju neizvjesni i pretežu rizici koji bi mogli zakočiti gospodarski rast, ističu, ukazujući na nagli rast broja zaraženih u posljednje vrijeme i moguća još stroža ograničenja i nepovoljnu reakciju kućanstava i kompanija.

Rješenje su cijepljenje i investicije

Pandemija je uzela težak danak, koji se mjeri u izgubljenim ljudskim životima i velikom broju zaraženih, milijuni su gurnuti u siromaštvo a zaraza bi mogla prigušiti i ekonomsku aktivnost i prihode kroz dulje vremensko razdoblje, upozorava SB.

Svjetsko je gospodarstvo prošle godine palo 4,3 posto, procjenjuju sada u SB-u, ublaživši procjenu iz prošlogodišnjeg lipnja, prema kojoj su se aktivnosti trebale smanjiti 5,2 posto. Kao razlog navode snažniji oporavak Kine i blaži pad razvijenih gospodarstava.

Oporavak će u 2021. prigušen, napominju, blago snizivši procjenu od prošlog ljeta, na 4,0 posto, pod uvjetom da se cijepljenje protiv covida 19 nastavi i da vlade poduzmu mjere kako bi potaknule investicije.

Glavni prioritet vlada u kratkoročnoj perspektivi mora biti kontrola širenja covida 19 i brzo i sveobuhvatno cijepljenje stanovništva, ističu, dok potpora ekonomskoj aktivnosti zahtijeva uvjete za ciklus reinvestiranja fokusiran na održivi rast, manje ovisan o državnom zaduživanju.

"Da bi se prevladale posljedice pandemije i suzbili nepovoljni trendovi u investicijama, treba uložiti velike napore u poboljšanje poslovnog okruženja, veću fleksibilnost tržišta rada i proizvoda, transparentnost i sustav upravljanja", ističe predsjednik SB-a David Malpass.

Tagovi: Svjetska banka, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE