GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svjetski ekonomski forum ipak iznjedrio malo optimizma

Svjetski ekonomski forum ipak iznjedrio malo optimizma
WEF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 21:34
Autor: SEEbiz
DAVOS - Danas završeni sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu, prema analitičarima, ulijevao je određeni optimizam unatoč izazovnim uvjetima. Prema ocjeni sudionika, izgledi za recesiju su se posljednjih tjedana donekle smanjili, ali izazovi, predvođeni ratom u Ukrajini, i dalje zahtijevaju punu pozornost.

Središnje teme foruma bile su energetska i prehrambena kriza, visoka inflacija uz nizak rast i visoku zaduženost gospodarstava, novi izazovi za industriju, socijalne ranjivosti i geopolitički rizici.

Kako je na današnjem okruglom stolu naglasila Kristalina Georgieva, prva dama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi francuska novinska agencija AFP, unatoč brojnim izazovima, moguće je osjetiti malo optimizma. "Uvjeti su manje loši nego što smo se bojali prije nekoliko mjeseci", rekla je.

Nagovijestila je da bi MMF krajem mjeseca mogao povećati prognozu globalnog gospodarskog rasta za ovu godinu. Ujedno je upozorila na prevelika očekivanja. “Manje loše ne znači nužno i dobro”, naglasila je.

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde također je u četvrtak ocijenila da su "posljednjih tjedana vijesti postale mnogo pozitivnije". Retorika se promijenila s pojma "recesija" na "manji pad". “Godina koja je pred nama neće biti briljantna, ali će biti puno bolja nego što smo očekivali”, dodala je.

Sudionici foruma nisu mogli zaobići ni pitanje klimatskih promjena. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ocijenio je da je "bitka izgubljena" i da svaki tjedan donosi "novi klimatski užas". Ocijenio je da je obveza da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijske razine gotovo "eksplodirala" te da svijet ide prema porastu temperature od 2,8 stupnjeva.

Sastanak WEF-a obilježili su i prosvjedi klimatskih aktivista. Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg optužila je sudionike tribine da oni “praktički najviše pridonose uništenju planeta”. Kako je rekla, apsurdno je slušati "elitu iz Davosa" oko rješavanja klimatske krize.

Tagovi: Svjetski ekonomski forum, Kristalina Georgieva, Christine Lagarde, Greta Thunberg, polikriza, klimatske promjene, održivost
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE