GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanska središnja banka podigla procjenu rasta u 2021.

Talijanska središnja banka podigla procjenu rasta u 2021.
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz / H

RIM - Talijansko gospodarstvo porast će ove godine blizu pet posto, procijenila je u petak središnja banka, podigavši procjenu zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije i boljim rezultatima u prvom tromjesečju.

Banka je bila prognozirala da će gospodarstvo ove godine porasti 4,4 posto dok statistički ured početkom mjeseca nije revidirao podatke za prvo tromjesečje, koji su pokazali rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,1 posto, Prva je procjena pokazivala pad za 0,4 posto.

U 2022. godini rast će po bančinim novim procjenama usporiti na 4,5 posto.

Procjena središnje banke za ovu godinu nešto je bolja od one vlade u Rimu, koja je u travnju prognozirala rast aktivnosti za 4,5 posto. Vladina procjena za 2022. nešto je pak viša od one središnje banke i predviđa rast aktivnosti za 4,8 posto.

Glavni će pokretači rasta u obje godine po središnjoj banci biti ulaganja, koja će "značajno porasti" zahvaljujući prigušenoj neizvjesnosti povezanoj s pandemijom covida 19, niskim kamatnim stopama i projektima financiranima novcem iz europskog fonda za oporavak.

Gospodarstvo će se vratiti na pretpandmijsku razinu negdje iduće godine, zaključila je središnja banka.

U 2020. godini aktivnosti su pale 8,9 posto, najsnažnije od kraja Drugog svjetskog rata.

Središnja banka procjenjuje i da će inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) ove godine u prosjeku iznositi 1,3, posto, te blago oslabiti u 2022., na 1,2 posto.

U 2020. cijene su gotovo stagnirale.

Stopa nezaposlenosti trebala bi ove godine u prosjeku iznositi 10,2 posto, te kliznuti na 9,9 posto u 2022., procjenjuje središnja banka.

Tagovi: Talijanska središnja banka, talijanska ekonomija, Italija
PROČITAJ I OVO
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja
RAST
Krediti stanovništva porasli za milijardu kuna od kraja svibnja

ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu krajem lipnja dosegnuli su 138,9 milijardi kuna, što je za oko milijardu kuna više nego krajem svibnja, a rast za 4,2 milijarde kuna u odnosu na lipanj prošle godine, pokazuju najnoviji podatci Hrvatske narodne banke (HNB).

Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
RAST
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 32 posto veća nego lani
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 32 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 11 posto uodnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci Porezne uprave.
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere
SKRIVENI TROŠKOVI
Za robu do 22 eura nema carine, ali treba platiti špeditere

ZAGREB - Otkako je nastupila cijela drama s uvođenjem naplate PDV-a na pakete male vrijednosti, one do 22 eura, potrošači su poprilično izgubljeni u računicama koliko će ih njihovi donedavno jeftini paketi iz Kine na kraju koštati, a kako vrijeme prolazi, sve se veći broj njih susreće s naknadama za koje uopće nisu znali da ih trebaju platiti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE