GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski industrijalci bijesni na političare: Nemamo vremena, prijeti kaos

Talijanski industrijalci bijesni na političare: Nemamo vremena, prijeti kaos
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2022 / 22:32
Autor: SEEbiz / klix.ba
RIM - Italija si ne može priuštiti više tjedana političke inercije nakon izbora ovog mjeseca, rekli su poslovni čelnici, dodajući da visoke cijene energije već prisiljavaju sve više tvrtki na smanjenje proizvodnje.

Okupljeni na obalama jezera Como na godišnjem Ambrosetti Forumu ovog vikenda, vlasnici kompanija napali su političare zbog svrgavanja premijera Marija Draghija usred europske energetske krize.

"Prije nego što se ministri nove vlade saberu, bit će Božić, ali mi se suočavamo s problemima koje treba riješiti u danima, a ne u tjednima", rekao je Armando De Nigris, predsjednik istoimenog proizvođača balzamičnog octa.

Rekordne cijene plina više su nego udvostručile troškove zgušnjavanja grožđa koje ide u 35 milijuna boca balzamičnog octa koje De Nigris proizvede svake godine.

“Riskiramo proizvodnju nečega što nećemo moći prodati za šest mjeseci jer ne možemo prenijeti povećanje cijena”, rekao je.

Blok desnog centra na putu je za jasnu pobjedu na izborima 25. rujna, ali formiranje vlade je notorno spor proces u Italiji, piše Reuters.

Industrijski lobi Confindustria prošlog je tjedna upozorio da je Italija suočena s gospodarskim šokom zbog viših cijena energije i pozvao na podršku privremenoj upravi koju će voditi Draghi, bivši čelnik Europske središnje banke.

Italija je ove godine već namijenila više od 50 milijardi eura kako bi pokušala ublažiti utjecaj većih troškova energije za poduzeća i kućanstva, a više pomoći očekuje se ovaj tjedan.

Riccardo Illy, predsjednik prehrambene grupe Polo del Gusto, koja posjeduje francuski brend čaja Damman Freres i čokoladnu marku Domori, boji se da će Italija propustiti neka od obećanih EU fondova za oporavak nakon covida.

"Draghi je mogao nastaviti do kraja svog mandata... Tko god bude sljedeći, izgubit ćemo milijarde eura", rekao je.

Italija je u redu za oko 200 milijardi eura, no sredstva su uvjetovana provođenjem niza reformi.

Oslanjanje na ruski plin i veliki proizvodni sektor sastavljen uglavnom od malih poduzeća čine talijansko gospodarstvo posebno ranjivim na energetsku krizu.

Od početka sukoba u Ukrajini u veljači, mnoge tvrtke u energetski intenzivnim sektorima poput čelika, stakla, keramike i papira bile su prisiljene smanjiti proizvodnju jer su troškovi proizvodnje postali previsoki.

"Kada sljedeći ministar gospodarstva počne rješavati naše probleme, a možemo se samo nadati da je on najbolji od svih ministara, moglo bi biti prekasno", rekao je Romano Pezzotti, koji vodi tvrtku za recikliranje metala Fersovere u blizini sjevernog grada Bergama.

"Nakon što su napravili veliku pogrešku rušenja vlade tijekom najgore krize prošlog stoljeća...političari će se morati ponovno obratiti nekome tko je sposoban riješiti probleme zemlje", dodao je.

Tagovi: talijanski industrijalci, Mario Draghi, Riccardo Illy, Confindustria, Armando De Nigris
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE